Elúszott az oroszok két Mistralja Egyiptomba

Az egyiptomi kormány aláírta azt a szerződést, amellyel megvásárolja a franciáktól azt a két Mistral helikopter-hordozót, melyeket eredetileg az oroszoknak építettek, de az ukrajnai konfliktus miatt végül megtagadták az átadásukat – közölte a francia AFP hírügynökség.

Abdel Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök még szeptember 23-án tárgyalt francia kollegájával, Francois Hollande elnökkel arról, hogy igényt tartanának a két vadonatúj hadihajóra, amelyek komoly erősítést jelentenének az egyiptomi haditengerészet számára. A szerződés aláírására végül tegnap került sor, aminek a franciáknak is örülhetnek, mivel így végre megszabadulhatnak a két monstrumtól. A Mistral típusú helikopterhordozókat ugyanis eredetileg orosz megrendelésre építették. A francia vezetés azonban egyoldalúan felbontotta a szerződést, miután kitört az ukrajnai konfliktus. Ezért a pénzt is vissza kellett fizetniük az oroszoknak, ami érzékenyen érintette a francia államkaszát.

A két hadihajó egyenként 16 helikoptert, 4 partraszállító hajót és 13 tankot képes szállítani. Az oroszok 2011-ben adták le a rendelés, a beszerzési költség 1.2 milliárd euró volt.  Francia kormányzati források arról számoltak be, hogy az egyiptomiak 950 millió euróért vásárolták meg a két Mistrált, komoly szaúdi támogatás segítségével.

A két ország között az idén egyébként nem ez volt az első nagyszabású fegyverüzlet. Az egyiptomiak februárban 24 darab Rafale vadászgép beszerzéséről írtak alá szerződést a franciákkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez