Hihetetlen, de úgy tűnik értelmes élet nyomait találták a világűrben

Ha igaz, amit a Penn State University csillagászai mondanak, akkor megtalálták az első valódi bizonyítékát, hogy a Galaxisban másutt, nálunk sokkal fejlettebb technikával rendelkező idegenek élnek.

Az egész úgy kezdődött, mint egy sci-fiben, egy kimondhatatlan nevű csillaggal. A KIC 8462852-re először 2009-ben figyeltek fel a Kepler Űrteleszkóp program keretében. Itt olyan csillagokat keresnek, amelyek körül Földhöz hasonló lakható bolygók keringhetnek. Találtak is eddig vagy 150 ezret  a Galaxisban. Az égbolton  közvetlenül a Tejút felett a Hattyú és a Lant között elhelyezkedő KIC 8462852 azonban egészen különlegesnek, furcsának bizonyult.  Tebitha Boyajian,  a Yale Egyetem kutatója a The Atlanticnak úgy nyilatkozott, hogy “Soha nem láttunk még ehhez hasonló csillagot. Nagyon fura volt. Először azt hittük, hibás adatsort kaptunk.”  De ellenőrizték egyszer, kétszer, sokszor, az adatok mindig stimmeltek.  2011-ben aztán az önkéntes bolygóvadászok, akik a Keplerről származó irdatlan mennyiségű adatot elemzik társadalmi munkában, mutatták ki, hogy itt valami nagyon nincs rendjén. A csillag körül ugyanis egy értelmezhetetlen anyaghalmaz volt  – meghatározott formációban, ami olyan jeleket bocsátott ki, amit eddig nem láttak.

A programot felügyelő Boyajian ekkor elkezdte elemezni azokat a természeti okokat, amelyek ezt az eredményt hozhatták. És mindegyiket elvetette – egyetlen nagyon halovány esélyt látott csak arra, hogy az az anyag, amit ott látunk, természetes képződmény legyen. Ekkor került a képbe Andrew Siemion, az idegen intelligencia kutatására létrejött SETI program vezetője, és Jason Wright, a Penn State University kutatója, szintén a Földön kívüli intelligencia neves szakembere. Utóbbi szerint “Az idegenek mindig az utolsó  lehetőséget kell, hogy jelentsék a kutatásban, de itt most egy olyan dolgot látunk, ami nagyon úgy néz ki, mint amit egy idegen civilizáció épített. ” Wright szerint például lehetséges, hogy amit látunk, az valójában egy hatalmas erőmű – az idegenek közvetlenül a napjuk köré építettek olyan napelemeket, amelyek energiát termelnek nekik.

A kutatás ezzel a következő szakaszába lép – egy hatalmas rádióteleszkópot irányítanak majd a furcsa csillag irányába, hogy érzékelje, vannak-e onnan érkező olyan jelek, amelyek egy fejlett technikai civilizáció jelenlétére utalnak. Januárra már meg is lesznek az első eredmények, amelyek igazolhatják, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez