Létezik-e a svéd modell?

Talán az egyik legelfogadóbbnak és legliberálisabbnak tartott Svédországban okozhat komoly problémát rasszizmus – derült ki egy ENSZ-kutatásból.

Svédországot általában az elfogadás hazájának képzeljük el, ahol minden polgárt egyenlőként kezelnek, a közellátás kifogástalanul működik és ritkaságszámba mennek a rasszista atrocitások. Egy új ENSZ-kutatás szerint azonban pont az ország meggyőződése saját elfogadó hozzáállásához okozhatja azt, hogy szemet hunynak az egyre erősödő rasszizmus felett.

2010 és 2014 között mintegy 30%-al emelkedett az afrikai származású svédek ellen elkövetett rasszista indíttatású bűncselekmények száma. Emellett pedig nem megfelelő a hozzáférések például az egészségügyhöz, illetve a svéd rendőrség „bűnözőként tekint rájuk.”

atlas_NkOOIuwyg@2x

Mindeközben a svéd vezetés annyira meg van győződve arról, hogy minden rendben van, hogy még a „faj” szót is eltávolították a jogi meghatározásból, hiszen minden ember ugyanahhoz a fajhoz tartozik.

Ráadásul egy szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes párt 13%-ot ért el a választásokon, ezzel az ország harmadik legnagyobb pártjává duzzadt.

Svédország egyértelműen az egyik legelőrehaladottabb országként van fenntartva és érthető, hogy büszke is erre. Azonban komoly a veszély, hogy pont az emiatt való elégedettség kendőzi el azt, hogy vannak valódi problémák az országban.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez