Ontario kormányzója aggódik az új prostitúciós törvény miatt

Mindössze egy nappal az új szövetségi prostitúciós törvény hatálybalépése után Ontario kormányzója utasította a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg a törvény alkotmányjogi érvényességét. Kathleen Wynne vasárnap adott ki nyilatkozatot a témában, melyben aggodalmát fejezte ki azért, hogy az új szabályozás nem fogja megvédeni sem a szexmunkásokat, sem pedig a közösségeiket.

Amúgy Kathleen Wynne az első megválasztott nyíltan meleg kormányzó Kanadában. Partnerével 1991 óta él együtt, a melegházasság 2005-ös engedélyezésekor házasodtak össze. Közösen nevelték Wynne előző házasságából származó három gyermekét.
A kormányzó azt kérte Madeleine Meilleur főügyészt, hogy ha a tartományi szabályozás alapján alkotmányellenesnek találja a törvényt, adjon tanácsokat a hibák orvoslására. „Fontos, hogy lépéseket tegyünk a törvényi szabályozás irányába, de ugyanennyire elengedhetetlen, hogy az alkotmány szellemét és előírásait is szem előtt tartsuk. Nem vagyok sem szakértő, sem jogász, de véleményem szerint ez a jogszabály ilyen formában nem segíti a szexmunkások ügyének normális rendezést.”
A kanadai Legfelsőbb Bíróság 2013. decemberében mondta ki, hogy a korábbi prostitúciós törvény nem felel meg az alkotmányosság követelményeinek. Akkor a kanadai állam egy Terri-Jean Bedford nevű, országosan ismert prostituálttal állt perben, és ennek kapcsán figyelt fel a nyilvánosság arra, hogy a szabályozásoknak „köszönhetően” csak veszélyesebb és kiszolgáltatottabb helyzetben vannak a szexmunkások. A Bíróság akkor egy év haladékot adott a Parlamentnek a helyzet kezelésére.
Az új törvény bizonyos jogi immunitást biztosít a számukra. Továbbra is azon az állásponton van a jog, hogy a prostituáltakat nem, de a szolgáltatásaikat igénybe vevő kuncsaftokat büntetni rendeli a törvény. Az új szabályozás is tiltja a reklámot, és a szolgáltatás hirdetésével kapcsolatos bármiféle kommunikációt.
A kritikusok szerint az a baj, hogy a törvény minden ebben a szakmában dolgozó embert az erőszak áldozatának tart, ami így torz képet fest a helyzetről. Kívánatosabb irány lenne, ha az erőszak és a kizsákmányolás okait próbálnák meg feltárni, és azon keresztül megérteni a veszély igazi összetevőit. A társadalom egy széles rétegének kollektív kriminalizálása eltakarja az erőszak igazi okait, és nem ad lehetőséget az igazi megoldások megkeresésére. Nem lehet egy teljesen homogén csoportnak tekinteni a társadalomnak ezt a rétegét. Minden ember, minden eset egyedi, ám ha mindenkit egy kalap alá vesz a szabályozás, akkor ez „eltakarhat” fontos részleteket.
Jogi szakemberek jó esélyt látnak arra, hogy a bíróság majd hatályon kívül helyezi az elfogadott törvényt. A kormányzó legalább hatvan társadalmi szervezetet tudhat maga mögött támogatóként. Több újság Torontóban úgy nyilatkozott, hogy náluk továbbra is megjelenthetnek majd a szexmunkások hirdetései, a klubok reklámjai.
Az igazságügyi miniszter, Justice Minister irodája megvédte az új törvényt. „A rendőrség, a közösségek és a női aktivisták is üdvözölték a szabályozás új megközelítését. Kanada nincs egyedül azzal a véleményével, hogy a prostitúcióra alapvetően úgy kell tekinteni, mint az emberek kizsákmányolására. Ők áldozatok. Továbbá reményeink szerint az elfogadott törvények miatt önmagában a kereslet is csökkenni fog, ami óriási lépés a problémák kezelésében.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez