Így változott a kazah szépségideál

Lassan már egy éve, hogy az amerikai cut.com elindította 100 years of beauty sorozatát. A világ különböző részeiről mutatják be, hogyan változott a női szépségideál az elmúlt évszázadban. Most októberben a kazah divatportál, a look.tm készítette el saját verzióját.

A kazah szépség változásai Aya Shalkar népszerű modellen (Instagramját majdnem 300.000-en követik) láthatóak. A kazah változatban is érzékelhető, hogyan hatott a történelem a női divatra.

Az 1930-as évekig hagyományos öltözéket hordtak. Ennek új jelentőséget a szovjet hódítás adott az 1920-1930-as években. A szovjethatalom kiépülésével elnyomták a kazah elitet, erőszakkal kollektivizáltak, ami éhezéshez, elégedetlenséghez és elvándorláshoz vezetett. Végül 1936-ban Kazahsztán szovjet tagköztársaság lett.

Sok más országhoz hasonlóan, Kazahsztánban is a II. világháború hozta el a fordulatot. A nők az olcsóbb, praktikusabb, férfiasabb ruhákat viselték. Persze nem sokáig kellett nélkülözni a nőies formákat, amelyek a háború után visszatértek. A nyugatról érkező bubifrizura és a nagy napszemüvegek a kazah nőket is elcsábították az 1960-1970-es években.

A tupírozott hajkorona, illetve a színes, harsány sminkek következtek 1980-tól és a videó szerint egészen az ezredfordulóig maradtak is. Napjaink kazah szépségét viszont a természetesség jellemzi.

Legközelebb Mongólia hasonló projektjét mutatjuk be!

(Visited 14 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez