Nagyon fogynak Afrikában az oroszlánok

Drámaian csökkent az oroszlánok száma Afrikában: egy újonnan megjelent tanulmány szerint egyes régiókban a kihalás veszélye is fenyegeti őket.

Csupán a kontinens déli részén lévő védett területeken növekszik számuk – közölte Hans Bauer, az Oxfordi Egyetem munkatársa által vezetett nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS).

A tudósok 47 különböző afrikai régióban az elmúlt 25 évben készült tanulmányokat hasonlították össze. A statisztikai értékelés alapján egyértelmű regionális különbségeket tapasztaltak. Különösen kritikus a helyzet Afrika nyugati és középső részén: ezek a területek feltehetőleg a következő 20 évben elveszítik az oroszlánpopuláció felét. Kelet-Afrikában is jelentősen csökken számuk. Az állomány egy része ezekben a régiókban már eltűnt vagy a következő évtizedekben tűnik el – írták Bauer és kollégái.

Populációjuk csak négy, Afrika déli részén fekvő országban, Botswanában, Namíbiában, Dél-Afrikában és Zimbabwében növekszik. Ezekben az országokban körbekerített vadvédelmi területen élnek. A kutatók szerint a jól finanszírozott és szervezett rezervátumok fontos szerepet játszhatnak megmentésükben.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listája a veszélyeztetett kategóriába sorolja az oroszlánokat. Az új adatok alapján azonban Bauer és kollégái a besorolás átgondolását javasolják.

Az állományt Nyugat- és Közép-Afrikában regionálisan a kihalás veszélye fenyegeti, Kelet-Afrikában pedig regionálisan veszélyeztetett állat. Jelentős ökológiai eltolódásra utal, hogy egyedszámuk Afrika nagy részén gyorsan csökken, amelynek következtében már nem ők állnak a tápláléklánc csúcsán.

“A kutatók alátámasztják a Természetvédelmi Világalap (WWF) véleményét, miszerint az afrikai oroszlánpopuláció drámaian összezsugorodott. Az emberi tevékenység miatt folyamatosan elveszítik területüket” – fejtette ki Brit Reichelt-Zolho, a WWF Németország afrikai referense.

Kárt okoznak az oroszlánpopulációban a földművesekkel és a környéken élőkkel kialakuló konfliktusok, a zsákmányállatok emberi vadászok kiváltotta egyedszám-csökkenése, illetve az, hogy az oroszlánokra is vadásznak orvosi célokra használt testrészeik miatt. “Ezeknek a problémáknak a megoldására a WWF egyrészt az zsákmányállataik védelmét, másrészt a már létező természetvédelmi területek összekötését tűzi ki célul” – mondta el Reichelt-Zolho.

Fotó: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez