A biztonsági helyzet miatt nem nyitott ki több nyugati nagykövetség Kairóban

A múlt héten Kanadát fenyegette meg és szólította fel a helyi muszlimokat a hitetlennek elleni harcra egy kanadai származású dzsihadista, aki az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet soraiban harcol. Ottawa komolyan vette a figyelmeztetést és jelentős biztonsági intézkedéseket vezetett be. Többek közt ideiglenesen bezáratta a nagykövetségét Kairóban, mivel tartanak egy esetleges terrortámadástól.

A kanadai nagykövetség honlapján az alábbi üzenetet lehet olvasni: „A biztonsági helyzet miatt a konzuli szolgálatot ideiglenesen korlátozzuk. A nagykövetséget Kairóban bezártuk.” Az al-Ahram telefonon kereste meg a kanadai nagykövetséget, de nem vette fel senki és csak egy előre felvett üzenetet játszottak le, miszerint “határozatlan időre bezárják a kanadai nagykövetséget.”

Ottawa döntésében valószínűleg közrejátszott az, hogy Steven Blaney közbiztonsági miniszter arra figyelmeztetett, a terrorizmus valós és komoly veszélyt jelent a kanadaiakra nézve, ezért ébernek kell lenniük, mivel fenyegető üzenetet kaptak egy kanadai dzsihádistától. A múlt héten az Iszlám Állam közzétett egy videót az egyik, Kanadából származó harcosáról, aki Abu Anvar al-Kanadiként nevezi magát. A kanadai média tudomása szerint az angolul tisztán beszélő férfi Ottawa környékéről való, és eredetileg John Maguire-nek hívták és már 2013 januárja óta kint lehet Szíriában, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A videófelvételen szólította fel a kanadai muzulmánokat, hogy bosszúból az Iszlám Állam elleni koalícióban való kanadai részvétele miatt kövessék a muszlim Martin Rouleau példáját, aki október 20-án Montreal közelében gépkocsival elgázolt egy kanadai katonát.

Nem Kanada volt az első, amely bezáratta a nagykövetségét, mivel december 7-én London szintén bezáratta a brit nagykövetség kapuit, ugyancsak biztonsági okokra hivatkozva. John Casson nagykövet nem nyilatkozott és nem magyarázta meg, hogy miért függesztették fel a diplomáciai tevékenységüket. Kairó nem érti a döntést, mivel bár a Sínai-félszigeten és az izraeli határ környékén valóban jelentős biztonságpolitikai kihívásokkal néz szembe a hadsereg és a rendőrség, de a fővárosban már sikerült helyreállítani a rendet. Egy biztonsági forrás szerint azért került sor erre, mert az egyiptomi titkosrendőrség nemrég letartóztatott egy potenciális terroristát, aki az értesülések szerint külföldi nagykövetségek ellen készült támadást végrehajtani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez