Halloween a világ körül – Japán

Japánban valamiért imádják a Halloweent. Az ünnep népszerűsége ráadásul folyamatosan nő, már több mint egy hónappal előtte mindenki Halloween-lázban ég, az utcák és üzletek díszes jelmezbe öltöznek. Az idei ünnepség talán az eddigi legelevenebb Halloween lesz Japánban.

De hogyan vált a Halloween ünnepe Japán második kedvenc külföldről jött ünnepévé, egyenesen a karácsony után? Vajon hűek maradnak az ünnep eredeti szelleméhez, vagy beleteszik saját elképzeléseiket, ahogy más kulturális termékeknél is?

Igazából a japán vállalkozások kezdték először népszerűsíteni a Halloweent, még a 80-as években: ez addig példátlan időszaka volt a jólétnek és a nemzetköziségnek arrafelé. Ekkor jött divatba a karácsony és a Valentin-nap is, sok más szokással együtt.

resize (9)

1992-ben viszont történt valami. Hattori Josihirot, aki tinédzserként cserediák volt az Egyesült Államokban, úton egy Halloween-partyra meggyilkolták. Japánban a kilencvenes években Hattori halála volt az első, ami eszükbe jutott az embereknek a Halloweenről.

1999-ben azonban a Tokyo Disneyland egynapos Halloween felvonulást rendezett, ami annyira népszerű lett, hogy mára két hónapig tartó fesztiválsorozat, felvonulások, kiállítások párosulnak az ünnephez szeptemberben és októberben a vidámparkban. Ezzel nagyjából egy időben Kawasaki városa is megtartotta első halloweeni jelmezes felvonulását, aminek mára Tokióban és az országban számos követője lett.

Van azonban három fontos oka annak, hogy a Halloween ilyen erősen meg tudta vetni a lábát Japánban.

jh-2

Egyrészt Japánban imádják a különleges desszerteket. A sok különböző édességnek a szépsége, az alapanyagai számítanak igazán. Ilyenkor pedig igazán izgalmas cukorkák jelennek meg a polcokon.

jh-3

Másrészt mivel a japánok szeretik az évszakok váltakozását, a Halloween jó helyen van a naptárban: mielőtt az utolsó őszi levél is lehullik a fákról, jön egy ünnep, tele színes felvonulással és vidámsággal, és ráadásul jó ürügy ahhoz, hogy az ember vásároljon, és jókat egyen.

jh-4

A Halloween népszerűsége viszont leginkább abban rejlik, hogy ilyenkor be lehet öltözni, és furcsa ruhákban mutatkozni az utcákon. A móka kedvéért tehát robbanásszerűen nő azok száma, akik saját készítésű, félelmetes, bizarr halloweeni ruhakölteményeiket vonultatják fel a parádékon.

resize (2)

        resize (6)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez