Rijád: közel a jemeni hadjárat vége

Szaúd-Arábia szerint közeledik a jemeni felkelők ellen indított hadjárat vége, mert az ellenfelek beleegyeztek a béketárgyalásokba az ENSZ erre vonatkozó határozata alapján, és a kormányerők az arab koalíció segítségével visszafoglalták az elvesztett területeik nagy részét.

Erről Adel al-Dzsubeir külügyminiszter beszélt egy rijádi sajtótájékoztatón Philip Hammond brit külügyminiszter szerdai látogatása alkalmából. A politikus szerint az egyik jele annak, hogy a hadjárat a végéhez közeledik az, hogy Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök és a húszi lázadók elfogadják az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2216-os határozatát, és ennek alapján tárgyalásba kezdenek. Látjuk az elért területi nyereségeket is. Jemen elfoglalt területének nagy részét visszafoglaltuk a lázadóktól – mondta.

Hammond hozzátette, hogy a kampány katonai része elérte a célját, a koalíciós erők katonailag felülkerekedtek az országban. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció hadjárata hét hónapja kezdődött Jemenben az Irán által támogatott lázadók ellen.

A szaúdi külügyminiszter szerint a Szíriáról péntekre kitűzött sokoldalú tárgyalás célja annak kiderítése, hogy Damaszkusz két fő támogatója, Oroszország és Irán akarja-e a válság politikai rendezését. Partnereinknek az a véleménye, hogy tesztelnünk kell az irániak és az oroszok szándékait – jelentette ki.

Hammond erről azt mondta: meg kell állapítani, van-e elég rugalmasság Oroszország és Irán részéről ahhoz, hogy megérje folytatni velük a tárgyalásokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez