Flamingóraj tévedt Szibériába

Szokatlan csoporttal, egy eltévedt flamingórajjal találkozott egy halász a szibériai Novoszibirszk közelében.

Nyikolaj Szkalon, a Kemerovo Állami Egyetem zoológusa a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a hét flamingó valószínűleg leszakadt a főcsapattól, amely a meleg telelőhelyre vándorolt volna Kazahsztánból, és dél helyett észak felé vette az irányt. Később az egyik flamingót befogták és egy közeli állatkertbe szállították.

A halász a jeges Tom folyón vette észre a flamingókat a hétvégén. Novoszibirszkben a hőmérséklet az elmúlt héten nulla és -3 Celsius-fok között mozgott, a talajt több mint 11 centiméteres hó borította. A kaukázusi populációból tavaly is több flamingó fordulhatott vándorútján rossz irányba: négy madarat találtak meg Szibéria különböző pontjain, fagyási sérüléseik ellenére kettőt sikerült megmenteni. A tudósok nem találnak magyarázatot arra, hogy az Afrikában, Dél-Európában és Dél-Ázsiában honos flamingó miért repül számára ennyire kedvezőtlen irányba.

Egyes elméletek szerint az északi meleg légáramlat téveszti meg a madarakat, mások úgy gondolják, egyes flamingók “belső iránytűjével” lehet gond.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez