Elefántokat fejeztek le a Hwange Nemzeti Parkban

Ráadásul pont azok ölték meg őket, akiknek vigyázniuk kellett volna rájuk.

Az elefántokat október folyamán mérgezték meg a zimbabwei Hwange Nemzeti Parkban. Utólag kiderült, hogy cián végzett velük, és egyre több jel utal arra, hogy az elefántokat nem orvvadászok, hanem a nemzeti park vadőrei ölték meg, akiknek eredetileg védelmezniük kellett volna ezeket a csodálatos állatokat. Az eddigi információk szerint legkevesebb 62 elefánt esett áldozatául a szándékos mérgezéseknek.

A The Telegraph brit napilapnak egy belső forrás arról számolt be, hogy a vadőrök rendkívül alulfizetettek, és a bérük rendszeresen késik is. A forrás azt is elárulta, hogy a vadőrök már régóta elégedetlenek, mivel minden nap kockára teszik az életüket, hogy megóvják az elefántokat az orvvadászoktól, akik rendszerint profi gyilkosok, nem riadnak vissza attól, hogy az elefántok mellett embert is öljenek. A park alkalmazottai ezért már jó ideje veszélyességi pótlékot, különböző juttatásokat és fizetésemelést követeltek. Emellett jobb felszereléseket és fegyvereket is szeretnének. A nemzeti parknak azonban gyakran arra sincs pénze, hogy üzemanyagot vásároljon a vadőrök által használt terepjárókba.

A magát megnevezni nem kívánó forrás szerint a vadőrök vélhetően „figyelmeztetésnek” szánták az elefántok megmérgezését és brutális lefejezését. Ez pedig komoly aggodalmakra ad okot, mivel ők az egyetlenek, akik hatékonyan léphetnének fel az orvvadászok ellen. Az elefántok értékes agyarait eltávolították: ezekért több ezer dollárt adnak a feketepiacon a távol-keleti csempészek és kereskedők.

2DE83CA500000578-0-image-a-13_1446121306549

A nemzeti park szóvivője, Caroline Washaya-Moyo szerint a vadőrök egy része már jó ideje együttműködik az orvvadászokkal, és előre kitervelt, összehangolt támadásokat intéznek az elefántok ellen. A szóvivő elmondta, hogy sajnos bébielefántok is áldozatul estek, nekik még az agyaruk sem fejlődött ki. Ráadásul más állatokat is megmérgeztek.

A nyomozás jelenleg is tart. A hatóságok pedig azt próbálják kideríteni, hogy a vadőrök pontosan hány elefánt haláláért felelhetnek. Ezt azonban nem lesz könnyű megtudni. A nemzeti park pedig azt tervezi, hogy speciálisan kiképzett vadászkutyákat szerez be Dél-Afrikából, és drónokat is vásárol, hogy a park védett állatait folyamatosan megfigyelés alatt tarthassák. Félő azonban, hogy ameddig a park nem tudja megoldani a pénzügyi problémákat, addig mindig lesznek olyan vadőrök, akik együttműködnek az orvvadászokkal, és besegítenek az elefántok lemészárlásába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez