Viking kardot talált egy túrázó a norvég hegyekben

Páratlanul jó állapotban megőrződött, 1200 éves kovácsoltvas viking kardra bukkant egy túrázó Norvégia déli részén.

A férfi pihenni állt meg Huakeli térségében egy régi hegyvidéki úton, amikor a kövek között meglátta a mintegy 80 centiméter hosszú kardot. Jostein Aksdal norvég régész csütörtökön a műkincset Bergenben bemutatva elmondta, valószínűleg a viking kor elején, a Kr. u. 8. század végén használhatták a kovácsoltvas fegyvert.

Abban a korban a kard igen értékes fegyver volt, a lelet tulajdonosa valószínűleg egy gazdagabb, befolyásosabb személy lehetett. A vikingek többsége inkább egyszerű kést vagy fejszét használt – mondta el Aksdal az AFP francia hírügynökségnek.

A túrázó férfi három éve lelte meg a fegyvert, de csak nemrég mutatta meg egy régésznek. A leletet a nyugat-norvégiai Bergen múzeumában fogják kiállítani.

Még nem találtak magyarázatot rá, hogyan került a hegyekbe a kard. A régészek feltételezése szerint a térségben egy sír lehetett, vagy egy kereskedő hagyhatta el. “Valaki meghalhatott ott? Harc folyhatott a térségben, esetleg kiraboltak vagy megöltek valaki” – találgatta Aksdal. Erre csak a jövő évben derülhet fény, a tavaszi jégolvadás után terveznek kutatást indítani a térségben.

Huakeli hegyeit fél éven át hó és jég borítja, az elmúlt években azonban egyre több ősi tárgy került a föld felszínére a globális felmelegedés okozta egyre nagyobb mértékű hó-és jégolvadás miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez