Halloween a világ körül – Ausztrália

Ausztráliában sokáig nem volt igazán hagyománya az ünnepnek, akadtak, akik beöltöztek, de távol állt a szigetországtól, hogy akkora felhajtást csináljon a dologból, mint mondjuk az Egyesült Államok vagy akár Japán. Az elmúlt évtized során azonban egyre több ausztrál kezdett érdeklődni a Halloween iránt, így a nagyobb városok is egyre kísértetiesebbé váltak.

Az ausztrálok fejében a Halloween korábban ugyanabba a kategóriába tartozott, mint a Függetlenség napja vagy a Hálaadás – tehát elsősorban amerikai ünnepnek tekintették, és azokért nem igazán vannak oda. A globalizációnak köszönhetően azonban az elmúlt évtizedekben elkerülhetetlen lett, hogy szép lassan ne kússzanak be bizonyos amerikai hagyományok is – feltehetőleg a Halloween is ennek köszönheti ausztráliai jelenlétét ma.

Az ünnep talán két legszimbolikusabb pontja a töklámpás faragása és a Trick or Treat (magyarul a kissé szerencsétlen “csokit vagy csalunk” fordítást vagyunk kénytelenek használni) hagyománya. Mostanra ezek is elterjedté váltak Ausztráliában, egy weboldal például összegyűjti azokat a környékeket, ahol szívesen részt vennének a családok a csokiosztásban.

Bonaire_Holloween

A fiatalok és felnőttek számára pedig egy egész iparág épült ki erre a nagyvárosokban. Sydney-ben vagy Melbourne-ben például rengeteg esemény, buli és felvonulás érhető el azok számára, akik október 31-én beöltözve járnák az utcákat.

Halloween-in-Sydney_520_341_85_s_c1

Ugyan a Halloween gyerekcipőben jár az Egyesült Államokhoz képest, az vitathatatlan, hogy Ausztrália minden évben egyre jobban behozza lemaradását. Az ország BuzzFeed csapata külön posztban mutatta meg, hogy az ott dolgozók minek öltöztek az idén.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez