Hamarosan megindulhat a magyar élelmiszer Iránba

A nyári atommegállapodás után sokan beszéltek arról, milyen hasznos az európai vállalkozásoknak a majdnem 80 milliós iráni piac. A remények hamarosan valósággá válhatnak, ráadásul a többi iszlám országban is, hála egy jövő év elején induló vegyesvállalatnak.

A mai napon Teheránban megállapodás született az ICRIC (Islamic Chamber Research & Information Center) és a bécsi székhelyű European Fatwa Council for Halal Transactions szervezetek között egy olyan auditáló vegyesvállalat létrehozásáról, amely az iszlám vallás előírásainak megfelelően lát el szemléket és azok sikere esetén Halal-igazolásokat ad ki az európai élelmiszerexportáló vállalatok számára.

Ez az engedély feltétele lesz az áruk beléptetésének Iránban, ahol előírás a Halal-igazolás. Az Európai Unió Halal Fatwa részéről Abdel Rahman Mihálffy írta alá az egyezményt.

A létesítendő új cég, a két alapító felügyelete mellett az OIC (Organization of Islamic Cooperation) szabványát is követi, amelyet minden iszlám ország elfogadott. Így az alapítandó cég által kiadott Halal-igazolást Irán mellett több más iszlám ország is elfogadja.

A hitelesítő vállalat bécsi központtal és budapesti képviselettel lép működésbe 2016 elején.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez