Kézikönyv 20 milliárd euróhoz

Nem sokat tudunk az Európai Fejlesztési Alap (EDF) elnevezésű Európai Uniós támogatási eszközről, pedig Magyarország közel 60 milliárd forinttal befizetője a 30,5 milliárd euró költségvetésű 11. EDF-nek, amelyet 79 afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni (AKCS) országban kiírt projektekre lehet széles körben felhasználni. Mivel a jogosult államok közül 48 afrikai, így a 11. EDF kb. 20 milliárd eurót nyújt afrikai országoknak fejlesztési támogatásként a 2014-2020 közötti időszakban.

Az alap által biztosított pénzeket áruszállítás, beruházás, szolgáltatás és támogatás formájában hívhatják le a projektek nyertesei Afrika-szerte. Etiópiában 700 millió eurót, Nigériában 512 millió eurót, Kenyában 435 millió eurót, Ghánában 323, a Dél-Afrikai Köztársaságban 241 millió eurót tesz ki a 2020-ig pályázati úton felhasználható összeg.

Annak érdekében, hogy a magyar pályázók: vállalatok, egyetemek, tanácsadó cégek és non-profit szervezetek sikeresen vegyenek részt a jövőben az Európai Fejlesztési Alap keretében kiírt pályázatokon, a Kultúrafrika Alapítvány a Fejlesztés Európai Évének keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztályának támogatásával ingyenes képzés-sorozatot szervezett. A tanfolyamokat szeptember végén és október elején Szegeden, Pécsett, Budapesten és Debrecenben rendezték meg.

A gyakorlati tudásanyagot tartalmazó négyórás tréning során a résztvevők mindazokat az alapismereteket és technikákat elsajátíthatták, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres pályázatíráshoz. Mivel számos pályázat afrikai tapasztalatot, helyismeretet és szakértelmet kíván, a pályázókat a szervezők Afrika-specifikus pályázati asszisztenciával segítik. A tanfolyam teljes előadásanyagát kibővített formában tartalmazó kézikönyv ide kattintva ingyenesen elérhető. A kézikönyv az Európai Fejlesztési Alap pályázati rendszer, a pályázatírási szabályok és a pályázatok kereső rendszerének bemutatása mellett tartalmazza az afrikai országok úgynevezett Nemzeti Indikatív Programjainak linkjét is, amelyekből kiderül, hogy az afrikai országokban mely célszektorokban, milyen prioritások mentén várhatóak pályázati kiírások 2020-ig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez