A nagy dohányosok és a nem dohányzók csatája

Egy japán videó segítségével bemutatjuk a dohányzók és a nem dohányzók közti egészségügyi és pénzügyi különbséget, 50 évre.

Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás egészségtelen szokás. Minden évben mintegy 200 ezer ember hal meg Japánban dohányzás, vagy passzív dohányzás okozta megbetegedés miatt. Globális szinten mintegy 6 millió ember évente.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a dohányosok számát Japánban, minden évben dohányzásellenes videókampány indítanak, „a dohányzás káros az egészségre” címmel. A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen káros hatásai vannak a szokásnak. A 2012-es verseny első helyezettjének videójában láthatjuk a különbséget a dohányzók és nem dohányzók között a pénzügyek szempontjából. A dohányzás ugyanis, mint tudjuk, nemcsak káros, de egyre költségesebb szokás is.

Egy doboz cigaretta átlagos költsége Japánban 440 jen (1042 Ft.), és általában egy nap alatt egy doboz fogy el. Vajon mekkora összeget jelent ez 50 évre nézve? A videó kevesebb, mint egy perc alatt kiszámolja a költségeket. Ezek után sokan valószínűleg kétszer is meggondolják, hogy megvegyék-e a cigarettát. Legalábbis ezt remélik a videó készítői, de mint tudjuk, ez nem ilyen egyszerű.

Az egy hét alatt elköltött összeg cigarettára 3080 jen (7200 Ft), amit a nem dohányzók valószínűleg vagy valami hasznosra, vagy valami más egészségtelen dologra, például egy jó zsíros pörköltre fognak fordítani, a koleszterin szintentartásáért.

Ha egy hónapot vizsgálunk, a költség 13.200 jen (31.200 Ft). A nemdohányzók megszabadulhatnak egy kellemetlen számlatartozástól, vagy elutazhatnak valahová a hétvégén.

Ha a költségeket kiterjesztjük egy évre, akkor a dohányosok 160.600 jent (380 000 Ft) költenek. Ennyi pénzből a nem dohányzók már egy új tévé tulajdonosai, vagy egy új használt autóra tettek szert.

10 év távlatát tekintve a dohányzók elesnek 1.600.000 jentől (3.791.000 Ft.). Ebből a nem dohányzók új autót vehetnek, esetleg lakásvásárlásra fordíthatják, vagy felújításra.

Ahogy látjuk, ha napi szokásainkat féken tartjuk, nagy összegeket tudunk hosszútávon megtakarítani, legyen szó akár a cigarettáról, vagy a kávézásról. Persze könnyű ezt mondani, hogy hiszen napi szokásainkról nehéz lemondani.

Végül nézzük meg, hová juthatunk 50 év alatt. A dohányosok addigra elköltöttek 8.030.000. jent (19.029.000 Ft.). Közel 20 millió forintot ön mire költött volna 50 év alatt? Gyermeke iskoláztatására, lakására, családjára?

Ehhez persze még hozzájönnek az egészségügyi szempontok, és a fenti statisztikák a halálozásról. A kérdés persze az: kinek mit jelent a boldogság? Van, akinek a pénzt, van, akinek az egészséget, és valljuk be: sokan vagyunk, akiknek a boldogság egy kellemes cigiszünet a feszült órákban, olykor kávé kíséretében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez