Lassan helyreáll a béke Ukrajnában

A kelet-ukrajnai lázadók után néhány nappal Kijev is bejelentette szombaton, hogy a hadsereg befejezte a könnyűfegyverek kivonását a tervezett ütközőövezetből. Ennek ellenére nincs nyugalom a térségben: az érvényben lévő fegyverszünet dacára az utóbbi napokban szórványosan voltak összeütközések, sőt ezek egyre erőteljesebbek lettek.

A fegyverkivonással a cél egy ütközőövezet kialakítása, amelynek szélessége 30 és 140 kilométer között változik. Kijev bejelentését egyelőre nem értékelte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), amelynek körülbelül 600 megfigyelője tartózkodik a konfliktuszónában.

Az ukrán hadsereg szóvivője elmondta az AFP hírügynökség tudósítójának, hogy a könnyű – vagyis a 100 milliméternél kisebb kaliberű – tüzérségi fegyverek kivonásának utolsó lépéseként 82 milliméteres aknavetőket szállítottak el két faluból a donecki repülőtér közelébe. Az AFP tudósítói láttak is olyan konvojokat, amelyek aknavetőket szállítottak el Ukrajna belseje felé. Egy ukrán katona úgy nyilatkozott az egyik tudósítónak, hogy már csak kézifegyvereik maradtak. „A lázadók esetleges provokációira nem válaszolunk, de ha meg kell védenünk magunkat, akkor csak géppisztollyal vagy kövekkel tudjuk” – mondta ironikusan.

Már korábban bejelentették

A donecki oroszbarát szakadárok csütörtökön jelentették be, hogy kivonták könnyűfegyvereiket az ütközőzónából. A luhanszki régióban a két fél már októberben bejelentette a könnyűfegyverek kivonását, amelyet a szeptemberi minszki megállapodás ír elő.

A nehézfegyverek – vagyis a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi eszközök – kivonása februárban, a Minszk–2 békemegállapodás aláírása után kezdődött meg, a szembenálló felek szerint már be is fejeződött, de az EBESZ azt állítja, hogy a fegyverszüneti vonal egyes helyein még mindkét fél tárol ilyeneket. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteken Berlinben az úgynevezett normandiai négyek (Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország) külügyminiszterinek megbeszélése után azzal vádolta meg a lázadókat, hogy bányákban, illetve üzemekben elrejtettek több nehézfegyvert.

Kétséges, hogy betartják

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azt mondta a tanácskozás után, hogy egy hónapon belül befejeződhet a nehézfegyverek kivonása. Az utóbbi napok szórványos összecsapásai rácáfoltak akkori azon kijelentésére, hogy a fegyverszünetet már tíz hete nagyjából betartják a felek.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez