Bevándorlókkal csaptak össze ausztrál rendőrök

Az ausztrál hatóságoknak sikerült kedden helyreállítaniuk a rendet abban a karácsony-szigeti zárt menekülttáborban, ahol előző nap az egyik szökésben lévő bevándorló halála miatt lázadás tört ki.

Peter Dutton bevándorlási és határvédelmi miniszter kedden megerősítette, hogy a szövetségi rendőrség helyszínre küldött tagjai visszaszerezték az ellenőrzést az Ausztráliához tartozó indiai-óceáni szigeten működő létesítmény felett, ahonnan hétfőn elmenekültek az őrök, mivel a táborlakók több ponton tüzet gyújtottak és törni-zúzni kezdtek. A rendbontás azután kezdődött, hogy rábukkantak az egyik táborlakó, egy iráni származású kurd menedékkérő holttestére, aki előzőleg megpróbált megszökni a létesítményből. Azt nem tudni, mi okozta a férfi halálát.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy kénytelenek voltak a táborba rendőri erősítést küldeni, hiszen a Karácsony-szigeten fogva tartott bevándorlók közül sokan embert öltek, súlyosan bántalmaztak másokat, vagy gyerekek ellen követtek el nemi erőszakot. Dutton elmondta, hogy a rendőrök csak csekély ellenállásba ütköztek, de egy “kemény mag” ártalmatlanítására könnygázt kellett bevetniük.

A bevándorlási minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy öt táborlakó megsebesült, azt azonban nem részletezte, hogyan.

A karácsony-szigeti táborban a hatóságok közlése szerint 203 férfi él, van közöttük menedékkérő, de sok olyan külföldi is – többnyire új-zélandiak -, akiket elítéltek és folyamatban van kiadatásuk.

Az ausztrál kormány évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják vagy azonnal valamely szigetre – a Karácsony-szigetre, illetve Naurura vagy Pápua Új-Guineába – szállítják. A kontinensre való beutazást megtagadják tőlük még akkor is, ha idővel menekültstátuszt kapnak. Tavaly óta azokkal az Ausztráliában már letelepedett külföldiekkel is így járnak el, akiket bűncselekményért elítélnek.

Kép: Menekülttábor a Karácsony-szigeten (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez