Amerikai hadászati bombázó repült át a kínai mesterséges szigetek fölött

Átrepült egy amerikai B-52-es hadászati bombázó a Dél-kínai-tengeren megépített kínai mesterséges szigetek fölött – közölte csütörtökön a Pentagon.

Peter Cook, az amerikai védelmi tárca szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok B-52-esei mindig is repültek a régió nemzetközi légterében. Cook, aki az átrepülés időpontját nem közölte, elmondta, hogy a kínai földi irányítók megpróbáltak kapcsolatba lépni a géppel, amely azonban folytatta küldetését.

“Semmi sem változott” – tette hozzá.

Október 27-én egy irányítható rakétákat hordozó amerikai romboló manőverezett 12 tengeri mérföldnél közelebb az egyik kínai felügyelet alatt lévő, mesterséges szigetté alakított zátony közelében a vitatott hovatartozású Spratley-szigeteknél. Washington szerint a kínai területi igényekkel szembeni eddigi leghatározottabb kihívás célja a törvényes szabad tenger- és légtérhasználatra vonatkozó jog és szabadság megvédelmezése volt.

Két nappal később a két ország haditengerészetének műveleti parancsnoka, John Richardson amerikai és a Vu Seng-li kínai tengernagy a párbeszéd folytatásáról és a tengeri összetűzések elkerülését szolgáló előírások betartásáról állapodott meg.

Peking igényt támaszt a Dél-kínai-tenger túlnyomó részére, amelyen keresztül évente 5 ezer milliárd dollár értékű áru halad át. Ugyancsak területi követelései vannak a térségben Vietnamnak, Malajziának, Bruneinek, a Fülöp-szigeteknek és Tajvannak. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy folytatja a járőrözést a régióban.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez