Nem adta még el csokibirodalmát Porosenko

A Csokoládékirálynak is becézett ukrán elnök korábbi ígéretével szemben nem mondott még le trónjáról.

A korábban többek közt a Tibi csokit is magába foglaló csokibirodalom vezetője, Petro Porosenko még a tavaszi kampányidőszakban jelezte, megválasztása esetén eladja üzleti érdekeltségei nagy részét. “Ukrajna elnökeként nem kívánok mást, mint teljes erőmmel a népem javáért dolgozni.” – nyilatkozta akkor az ország egyik leggazdagabb embere, azonban máig sem tett eleget ígéretének.

A Porosenko nevéből kreált Roshen márkanév a cégbirodalmának zászlóshajója, mely főleg a kelet-európai piacot látja el édességekkel. A The Moscow Times felkereste a részvények eladásával megbízott pénzügyi cég illetékeseit. Giovanni Salvetti, ügyvezető igazgató azonban nagyon rossz időzítésnek véli a jelenlegi időszakot az ilyen méretű üzlet nyélbe ütésére. “Egyértelműen rossz ez az időszak az eladásra […] remélhetőleg sokat fog javulni a helyzet 2015 első vagy második negyedévére.”

Porosenko pénzügyi tanácsadó cégétől pedig azt a homályos felvilágosítást kapta a honlap, hogy az elnöknek számos üzletágban vannak érdekeltségei, melyek közül több is eladás alatt áll. Hogy a televíziós csatornájától elkezdve az ingatlan-vagyonán át a befektetési bankokban meglévő érdekeltségei közül melyikről van szó, nem adtak további információkat. Maga Porosenko pedig még nem nyilatkozott az üggyel kapcsoltban.

Megválasztása előtt Ukrajna egyik leggazdagabb embere azért ígérte meg érdekeltségei eladását, mert szerette volna elkerülni, hogy rá is egy újabb oligarchaként tekintsenek. Amíg azonban tanácsadói biztosak abban, hogy ezt az ígéretét be is fogja tartani, a befektetési szakemberek nincsenek ezen a véleményen, sőt az országban jelen lévő és potenciális vevőnek tartott Nestlé és Cadbury’s sem nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban.

A Roshen cég négy országban összesen hat gyárral rendelkezik, de a cégbirodalom bolthálózatot is vezet. A vállalat adatai alapján a komoly gazdasági nehézségekhez ellenére még mindig komoly profitit termelnek.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez