Több mint ezer kubait toloncolnának ki Nicaraguából

Több mint ezer kubai bevándorlót feltartóztattak és Costa Ricába akarnak visszatoloncolni a nicaraguai hatóságok, az ügy miatt súlyos vádaskodás alakult ki a két ország vezetése között.

Costa Ricába az utóbbi napokban mintegy 1700 kubai érkezett Panama irányából. A migránsok a kommunista szigetországból Közép-Amerikán és Mexikón keresztül az Egyesült Államokba akarnak eljutni.

A Costa Rica-i hatóságok pénteken közölték, hogy hét napra érvényes átmeneti úti okmányokat adnak a kubaiaknak, amire válaszul Nicaragua vezetése helyi idő szerint vasárnap azzal vádolta meg a szomszédos országot, hogy “szándékosan elárasztja migránsokkal” és megsérti szuverenitását, s egyúttal előirányozta, hogy visszatoloncolja a kubai migránsokat Costa Ricába. Erre reagálva Costa Rica külügyminisztere, Manuel González kikelt a Kubával szövetséges szandinisták vezette Nicaragua ellen, amiért az a fegyveres erőket vetette be a migránsok feltartóztatására és őrizetbe vételére. A Costa Rica-i hatóságok közölték, hogy szállással készülnek a visszatoloncolandó kubaiak fogadására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez