Phenjanba megy a dél-koreai ENSZ-főtitkár

A látogatás ritkaságszámba menő diplomáciai nyitást jelenthet a világtól elszigetelt kelet-ázsiai diktatúra részéről.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a héten látogatást tesz az észak-koreai fővárosban, Phenjanban – jelentette hétfőn a dél-koreai Yonhap hírügynökség, egy ENSZ-forrásra hivatkozva.

A látogatás ritkaságszámba menő diplomáciai nyitást jelenthet a világtól elszigetelt kelet-ázsiai diktatúra részéről. Ban Ki Mun, aki dél-koreai, idén korábban már előkészített egy észak-koreai látogatást, Phenjan azonban az utolsó pillanatban, minden magyarázat nélkül visszavonta az utazáshoz adott jóváhagyását. “Lehetetlen, hogy az ENSZ főtitkára ne találkozzon az ENSZ-tagállam Észak-Korea vezetőjével az országban teendő látogatása során” – fogalmazott a Yonhap forrása, hozzátéve, hogy az utazás valószínűleg nagy lehetőséget kínál majd a megosztott Koreai-félszigettel kapcsolatos kérdések megoldására.

A Ban Ki Mun phenjani látogatásáról szóló Yonhap-hírt a szöuli külügyminisztérium nem tudta azonnal megerősíteni, a dél-koreai hírügynökség pedig további részleteket nem közölt. Nem fűzött kommentárt a jelentéshez az ENSZ szóvivői irodája sem.

A világtól elzárkózó Észak-Koreát, hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot (KNDK) az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok is súlyos szankciókkal sújtja az általa folytatott rakéta- és atomfegyver-kísérletek miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez