Az alkalmazotti listán is szerepelnek az Ermitázs macskái

Macskák strázsálnak a szentpétervári Ermitázs alagsorában, nehogy elszemtelenedjenek a rágcsálók – ismerik ezt a tényt sokan. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a cicákat hogyan nyugdíjazzák.

Állítólag már a fából épült Téli Palotában és lakott macska, Vaszilijt még I. Péter hozta Hollandiából. Az egerek és a patkányok később annyira elszaporodtak az épületben, hogy Erzsébet cárnő 1745-ben kiadta az ukázt: hozassanak neki sok-sok orosz kék macskát. Hamarosan el is tűntek a rágcsálók, és a cicákat a híres Ermitázst alapító II. Katalin cárnő is meghagyta hivatalukban.

Hosszú éveken át szorgosan és hatékonyan végezték munkájukat, egészen a II. világháborúig. Az évszázad legnagyobb ostroma, a leningrádi blokád és az éhínség ugyanis kiirtotta a múzeumi macskákat.

macskaermitázs1

A háború után 5000 cicát küldtek a városnak, amelyek közül sokan az Ermitázsban kaptak feladatot. Idővel a rágcsálok megint eltűntek, viszont a cicák elszemtelenedtek. Sokan lettek és szívesen gyönyörködtek a kincsekben fent, a látogatókkal együtt. Ezért a múzeum vezetése az 1960-as években úgy döntött, végleg felmond a macskáknak. A patkányméreg és az irtószerek viszont nem voltak elég eredményesek, visszatelepítették a cirmosokat.

Ma is él a több száz éves hagyomány. Általában összesen 50 herélt macskát tartanak az Ermitázs alagsorában. Mindegyiküknek van igazolványa, állatorvosi kiskönyve, és hivatalosan is szerepelnek a múzeum tisztaságáért felelős képzett alkalmazottak listáján. A megfelelő munkakörülményeket is biztosítják számukra: az alagsor mindig száraz és meleg, kis alagutak szövik át, amelyek a szabadra is kivezetnek, viszont a kiállítóterekbe nem. Ezenkívül minden egyes cicusnak van saját etetője és kosara.

Vigyázz, macskák!
Vigyázz, macskák!

Annyira népszerűek a macska-teremőrök, hogy újabban külön napot szentel nekik évente az Ermitázs. Sőt, a múzeumnak költenie sem kell rájuk. Az állatoknak külön számlára gyűjtenek az adományozók.

A macskák nyugdíjazása is gondosan történik. A múzeum általában havonta szervezi meg az alkalmat, ahol az érdeklődők megnézhetik és akár örökbe is fogadhatják az állatokat. A Komszomolszkaja Pravda orosz bulvárlap értesülései szerint a legutóbb 15-ből hatan találtak új gazdit. A többieket két állatmenhely vette szárnyai alá.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez