Nőket és gyerekeket is megöltek Kínában

A kínai biztonsági erők végeztek 17 emberrel (köztük nőkkel és gyerekekkel), akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek az északnyugat-kínai Hszincsiang tartomány egy szénbányája elleni támadásban, amelyben legalább ötven embert megöltek – jelentette szerdán az egyesült államokbeli székhelyű Szabad Ázsia Rádió.

A hszincsiangi rendőrségi forrásokat idéző híradás szerint a biztonsági erők felrobbantottak egy barlangot, ahol a gyanúsítottak rejtőzködtek, ezért tudtak végezni velük úgy, hogy közben maguk nem szenvedtek veszteségeket. A robbantás után 17 holttestet találtak a helyszínen. A halottak mind a támadás gyanúsítottjai voltak, köztük három férfi – akik a főkolomposok lehettek – családtagjaikkal együtt. A hatóságok egyelőre nem erősítették meg hivatalosan a Szabad Ázsia Rádió értesülését.

A hszincsiangi Akszuban lévő Szogan bányát szeptember 18-án támadták meg, az áldozatok a többségi han nemzetséghez tartozó kínaiak voltak. A rendőrség szerint a támadást késekkel felfegyverzett szakadárok hajtották végre.
Amikor a rendőrség a helyszínre érkezett, a támadók szénnel megpakolt teherautóikkal belerohantak a rendőrautókba. A rendőrség szerint szinte minden bányászt megöltek vagy megsebesítettek, aki a támadáskor nem dolgozott a föld alatt. Egyes munkások még aludtak, mások pedig már műszakváltásra készülődtek, amikor a támadók lerohanták a munkásszállót, előzőleg megölve a biztonsági őröket.

Hszincsiangban az utóbbi két évben civilek százai haltak meg terrortámadásokban. Az ujgur emigráns csoportok vezetői szerint az erőszakot a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgurok elnyomása és hátrányos megkülönböztetése váltja ki. Peking meggyőződése viszont az, hogy a népcsoporthoz tartozó szélsőséges iszlamisták külföldi szeparatista csoportok, elsősorban a Kelet-Turkesztán függetlenségét támogatók iránymutatásai szerint és ösztönzésére hajtják végre akcióikat.

A kormány szerint az energiahordozókban gazdag Hszincsiang tartományban komoly fenyegetést képviselnek az iszlamista fegyveres és szakadár csoportok. Az emigráns és jogvédő csoportok szerint ellenben Kína sohasem tálalt meggyőző bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a tartományban létezik olyan, egységes fegyveres csoport, amely a kormány ellen harcol.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez