Aszad az Iszlám Államról

A háború dúlta Szíria nem az Iszlám Állam (IÁ) táptalaja – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök, és a Nyugat szemére vetette, hogy őt okolja a szélsőséges iszlamista szervezet létrejöttéért. “Kijelenthetem, hogy a Daeshnek (az IÁ-t jelölő arab betűszó) nincs természetes, vagy társadalmi táptalaja Szíriában – mondta Aszad a RAI olasz közszolgálati televíziónak.

A szerda este sugárzott interjúban Aszad azt a véleményét hangoztatta, hogy a Szíriában kiképzett dzsihadisták a különböző merényleteket  a törökök, a szaúdiak, a katariak támogatásával és természetesen a terroristákat különböző módon támogató nyugati politika révén követik el.

“Az IÁ nem Szíriából indult ki. Irakban kezdődött, illetve még korábban, Afganisztánban” – mondta Bassár el-Aszad, Tony Blair volt brit kormányfő egyik kijelentésére hivatkozva, amely szerint az iraki háború közrejátszott az IÁ létrejöttében”. “Vallomása a legékesszólóbb bizonyíték” –  hangoztatta a szíriai elnök.

A 129 ember halálával végződött múlt pénteki párizsi merényletek után – amelyek elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára -, felgyorsultak a tárgyalások a szíriai válság rendezéséről, de továbbra sincs egyetértés Bassár el-Aszad sorsával kapcsolatban. 2011 óta a szíriai háborúnak 250 ezer halottja van, és több millióan menekültek el otthonukból.

Bassár el-Aszad szerda este kijelentette, hogy szerinte nem lehet választások kísérte átmenet Szíriában, mert az ország több régiója a lázadók kezén van.

Aszad akarata, hogy hatalomban maradjon, éket vert a szíriai lázadókat támogató Egyesült Államok és Franciaország, valamint a damaszkuszi rendszer legrégebbi szövetségese, Oroszország között.  A párizsi merényletek és az orosz utasszállító elleni támadás után azonban a három ország egyre több készséget mutat arra, hogy egyesítse erőit a dzsihadista szervezet ellen.

Obama: Oroszországnak és Iránnak választania kell Aszad és Szíria megmentése között 

Oroszországnak és Iránnak döntenie kell, hogy továbbra is Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatják-e, vagy készek “megmenteni a szíriai államot” azáltal, hogy egy új, legitim szíriai vezetés mögé állnak – közölte Barack Obama amerikai elnök csütörtökön Manilában.

Obama az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) manilai csúcsértekezletén, Justin Trudeau kanadai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélése után azt hangsúlyozta, hogy Aszad távozása nélkül nem lehet véget vetni a szíriai polgárháborúnak, mert az elnök nem képes visszanyerni legitimációját.

Trudeau a találkozó után elmondta, kitart azon választási ígérete mellett, miszerint Kanada hazahívja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre Irakban és Szíriában csapásokat merő hat harci repülőgépét.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez