Alibaba a mennybe megy: Jack Ma Ázsia leggazdagabb embere!

54%-al ér többet az Alibaba részvénye a New York-i tőzsdén mint szeptemberben amikor először lehetett ott vásárolni a kínai internetes kereskedő óriás papírjaiból. Jack Ma az alapító vezérigazgató 25 milliárd dollárt kaszált, így ő lett Ázsia leggazdagabb embere.

Az ötven esztendős egykori angoltanár vagyona 26,8 milliárd dollár. Ezzel letaszította a trónról az addigi elsőt: Li Kasing, hongkongi vállalkozó 2012 áprilisa óta számított a leggazdagabb embernek Ázsiában- a Bloomberg listája szerint. Hangcsou városában, Csöcsiang tartomány fővárosában alapította meg az Alibaba nevű internetes kereskedő céget Jack Ma, az egykori angoltanár. Ma is itt van a cég központja pedig időközben igazi óriás lett belőle: a China Daily szerint 307 millió ügyfele van.

 

Az óriási kínai piacon abszolút első az Alibaba, és ez adja az erejét is a New York-i tőzsdén. Jack Ma már nem vezérigazgató. Főként Amerikában él ahol vagyonának egy részét jótékony célra fordítja. Természetesen nem feledkezik meg hazájáról sem: bőkezűen támogatja a környezetvédelmi kutatásokat. Különösen azokat, melyek a levegő megtisztítására irányulnak, hiszen Kína nagyvárosaiban alig lehet levegőt venni. Szegény sorsú kínai diákok tanulmányait is támogatja Ázsia újdonsült leggazdagabb embere. Ez újdonság Kínában. Amerikában jelentős adókedvezményt kap az a gazdag ember, aki vagyonának egy részét jótékony célra fordítja. Kínában ez nem így van, ezért a milliomosok a kommunista országban nemigen adakoznak. Jack Ma, aki Ázsia leggazdagabb embere lett, abban bízik, hogy ez is változik majd a rohamléptekkel fejlődő Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez