Minden idők legnagyobb forgalmi dugója alakult ki Kenyában

Útjavítások miatt napok óta áll a forgalom a kenyai fővárost Mombasával összekötő autóúton.

 

A heves esőzések olyan szinten megrongálták Kenya legforgalmasabb útját, hogy muszáj volt hozzálátni a helyreállításhoz. Emiatt azonban napok óta nem lehet haladni, és több mint 1500 teherautó vesztegel egy helyben – mondta a Reutersnek Willingtone Kiberenge, a Kenyai Szállítmányozók Szövetségének elnöke.

Mombasától körülbelül 80 kilométerre, Taruban a legkomolyabb a helyzet, ahol a forgalmi dugó eléri az 50 kilométeres hosszúságot. A helyzet miatt rendőröket is kivezényeltek, de hiába. A teherautók alig tudnak mozdulni Nairobi felé.

„Két napja nem ettem semmit, nem zuhanyoztam, és ruhámat sem tudtam lecserélni” – mondta Nathaniel Chweya kamionos, aki gépkocsikat szállítana az ugandai fővárosba, ha lehetne haladni. Néhány elkeseredett kamionos megpróbált letérni az útról, de nem jutottak messzire, mert beleragadtak a sárba.

Képernyőfotó 2015-11-21 - 7.47.58

A dugó egyébként nem csak Kenyát, de Ugandát, Dél-Szudánt és Ruandát is súlyosan érinti. Mombasa ugyanis a térség első számú kikötője, gazdasági és kereskedelmi központja, és csak egy úton közelíthető meg.

Kenyában gyakoriak a forgalmi dugók, melyek elsősorban az utak rossz minősége miatt alakulnak ki. A Nairobit Mombasával összekötő 500 kilométeres útvonalat a buszok rendszerint kilenc óra alatt, míg a teherkocsik több mint egy nap alatt teszik meg, még akkor is, ha lehet közlekedni. Személyjárművel pedig körülbelül hét órát vesz igénybe a táv megtétele. Repülővel ugyanakkor 45 perc alatt el lehet jutni a fővárosból Mombasába. Ez azonban drága, ezért csak nagyon kevesen tehetik meg, hogy jegyet váltsanak. Alternatívát jelentene a vonat, de a vasúti hálózat olyan szinten megbízhatatlan és elavult, hogy napokba telne eljutni az egyik városból a másikba.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez