Egyiptomban már tart a választások utolsó szakasza

Egyiptomban megkezdődik a parlamenti választások második és egyben utolsó szakasza, a vasárnap kezdődő kétnapos voksoláson a szavazók az ország 27 kormányzóságából tizenháromban járulhatnak az urnákhoz.

A mostani szakaszban Kairóban, a Nílus-delta déli, középső és keleti régióiban, valamint a Sínai-félszigeten szavaznak. Felső-Egyiptomban és a Delta nyugati felén már októberben voksoltak.
A több mint kilencven milliós észak-afrikai országnak körülbelül 55 millió bejegyzett, szavazásra jogosult polgára van. A mostani szakaszban 28,2 millióan szavazhatnak. A 282 elnyerhető mandátumból 222-t egyéni indulók, 60-at pedig párt-, illetve koalíciós listák kapják.

A november 24-ei előzetes eredményhirdetés után november 30-tól december 2-ig döntő fordulót tartanak azokban a körzetekben, amelyekben egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok 50 százalékát, plusz egy szavazatot. A végleges eredményeket december 4-én ismertetik, és az új törvényhozás még abban a hónapban össze is ül.

A választások első szakasza az egyiptomiak feltűnő érdektelensége mellett zajlott: a részvételi arány a 22 százalékot sem érte el. Kimagasló nyertes a Szeretettel Egyiptomért nevű pártkoalíciós lista volt, amelynek kijelentett célja Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök hatalmának megerősítése.

A Mubarak-rezsim 2011-es megdöntése óta másodszor választanak új törvényhozást. Az előzőt, néhány hónappal felállása után, még 2012-ben feloszlatták, azóta elnöki rendeletekkel vezetik az országot.

A mostani szakaszban Kairóban, a Nílus-delta déli, középső és keleti régióiban, valamint a Sínai-félszigeten szavaznak. Felső-Egyiptomban és a Delta nyugati felén már októberben voksoltak.

Az országban tevékenykedő dzsihadisták támadásaitól tartva a hatóságok mintegy 160 ezer katonát vezényeltek ki a szavazóhelyiségek védelmére a rendőri védelem mellett, de a szolgálatot teljesítő rendőrök számát egyelőre nem közölték. A választás októberi, első szakaszában a rendvédelmi szervek 185 ezer tagja volt szolgálatban.

A Sínai-félsziget északi részének bizonyos területei az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport helyi ágának fellegváraként közismertek, a legnagyobb figyelem éppen ezért ide összpontosul. A Gázai övezethez közel eső régióban a biztonsági erők 5000 tagja van szolgálatban, és nemcsak a szavazóhelyiségeket veszik körbe, rengeteg ellenőrzőpontot állítottak fel a településeken, a légtérben Appache típusú katonai helikopterek köröznek, a sivatagi környéket ejtőernyősök és a hadsereg kommandós alakulatai pásztázzák.

A szóban forgó terület több mint egy éve zárt katonai övezetnek számít, ahol tavaly október vége óta szükségállapot van érvényben. A hadsereg a rendvédelmi erőkkel karöltve állandó terrorellenes hadjáratot folytat, ennek ellenére hetente, de van hogy naponta látnak napvilágot merényletekről szóló hírek. A szalafista an-Núr párt helyi jelöltjét, Musztafa Abder-Rahmánt október végén ismeretlen tettesek a háza előtt agyonlőtték.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez