A hatóságok lezárták Brüsszelt – 2. nap

Belgium fővárosa nagyjából 1,2-1,8 millió embernek ad otthont. A múlt heti párizsi támadások óta is egyre nagyobb volt a feszültség és a félelem egy újabb terrorcselekménytől, mostanra azonban a fenyegetettség elérte a legmagasabb szintet.

Charles Michel miniszterelnök elmondta, hogy a város lezárására azért került sor, mert olyan információk jutottak a vezetőség birtokába, melyek szerint egy, a párizsihoz hasonló támadás várható. Ezzel a legmagasabb, négyes szintre emelték a terrorfenyegetettséggel szembeni készültséget – írja a The Wall Street Journal.

Olyan komoly biztonsági intézkedések léptek érvénybe, amilyenek a második világháború óta nem voltak a belga fővárosban. Brüsszelt ellepték a rendőrök és a katonák, a készültséghez hozzátartozik ugyanis, hogy kivezénylik a hadsereget az utcákra. Szinte minden nagyobb csomópontnál fegyveresek vannak.

Lezárták a város metróhálózatát is és a boltok tulajdonosait is arra kérték: zárják be üzleteiket, amíg nem csökken a fenyegetettség. Ha valaki szombat este ment volna szórakozni Brüsszel utcáin, akkor szinte egyetlen nyitott klubbal vagy kocsmával sem találkozott volna. De az utcák is üresek, csak a járőröző katonák és rendőrök járnak a máskor zsúfolt helyeken. A hatóságok arra hívták fel a szórakozóhelyek figyelmét, hogy a készültség idejére halasszák el a koncerteket, eseményeket, még focimeccseket is mondtak le.

Arról, hogy pontosan milyen támadásra számítanak, annyit mondtak, hogy a párizsihoz hasonló, fegyverekkel vagy robbanószerekkel felszerelt terroristák összehangolt támadásától tartanak. Minden további információt azonban visszatartanak, hiszen ez veszélyeztetheti a biztonsági intézkedések hatékonyságát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez