Mit készül tanítani az első nyíltan meleg imám?

Daayiee Abdullah LGBT-barát órákat adna az iszlám filozófiáját boncolgató online-iskolájában. Nem valamelyik muszlim országban persze, hanem Washingtonban.

Az, hogy Daayiee Abdullah imám elfogadó ember, már 2002-ben kiderült. Arra kérték akkor, hogy temessen el két férfit, akik AIDS-ben haltak meg. Más imámok megtagadták a kérést, de neki nem jelentett problémát a dolog: azt vallja, hogy senkit sem szabad megfosztani a hite szertartásaitól. Akkor sok támadást kapott.

A Detroitban felnőtt imám célja az, hogy szétzúzza a sztereotípiákat. 60 ezer dollár adományból tavaly megalapította a MECCA Intézetet, ami egyszerre iskola és agytröszt. A mottója egy Ibn Khaldum-idézet: “(gondolkodás nélkül) követni az ősi szokásokat és hagyományokat nem jelenti azt, hogy a halottak élnek, azt viszont igen, hogy az élők halottak.” Jövő ősztől különböző kurzusokat hirdet a korszerű iszlám gondolkodásról.

Azt mondja: nézetei nem mondanak ellent a Korán tanításainak. Arról, hogy a homoszexuális emberek ne lehetnének olyan hithűek vagy jámborak, mint a heterók, semmi nem áll a Koránban – mondta egy interjúban a Truthout magazinnak. Ez szerinte kulturális hozzáállás kérdése, azt pedig nagyban befolyásolja a hely és az idő: az, hogy ki mikor él, és hol. Ezért állnak hozzá annyira különbözőképpen a kérdéshez a világ más és más pontjain.

Daayiee Abdullah a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek elfogadásának szószólója, azt vallja, hogy mindenki szabadon dönthet arról, vállal-e gyereket vagy nem, és kiáll az LGBT-közösség tagjainak elfogadása mellett is. Sőt még azonos nemű muszlim párok összeadását is vállalja, később pedig házassági tanácsadást tart nekik, épp úgy, mint hetero pároknak.

Az interjúban azt is elmondja, hogy a következő öt évben száz imám képzését tervezi az elfogadó muszlim ideológia jegyében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez