Lelőtték a tálibok új vezérét

A lövöldözés egy Manszúrhoz közel álló parancsnok, a guantánamói börtönből néhány éve szabadon engedett Abdullah Szarhadi házában tört ki.

Manszúr szerdán sebesült meg súlyosan egy tálib parancsnokok között lezajlott lövöldözésben.

A lövöldözés egy Manszúrhoz közel álló parancsnok, a guantánamói börtönből néhány éve szabadon engedett Abdullah Szarhadi házában tört ki. A tálib parancsnokok állítólag összevitatkoztak, erre Szarhadi tüzet nyitott és a többiek visszalőttek.

Ahtar Manszúr idén nyáron lépett hivatalosan Omar molla helyére, akinek a helyettese volt, miután bejelentették az előző tálib vezér halálát. A gyors kinevezést a lázadók több csoportja, közöttük Omar molla családja is ellenezte, akárcsak a szélsőséges szunnita szervezet több katonai vezetője.

A hatalomból az Egyesült Államok 2001-es katonai beavatkozásával elűzött tálibok azóta is lázadnak a kabuli kormány és NATO-beli szövetségesei ellen. Fő bázisaik Afganisztán keleti és déli részében, illetve a pakisztáni határ mentén találhatóak, de az ország északi részében is tevékenykednek. Szeptember végén sikerült behatolniuk Kunduzba, a Tádzsikisztánba vezető stratégiai útvonalon fekvő városba, amelyet három napon át az ellenőrzésük alatt tartottak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez