Kormányzót ölt az Iszlám Állam

Az IÁ az egyik üzenetküldő szolgáltatáson keresztül tette közzé nyilatkozatát, miszerint robbanóanyaggal megtöltött gépkocsit robbantott fel a kormányzó elhaladó konvoja mellett.

Megölték vasárnap reggel Jemen második legnagyobb városa, Áden térségének a kormányzóját – jelentették helyi források.

Jaafar Saad tábornok és hat testőre életét a város Tawahi nevű lakónegyedében oltották ki, amikor a kormányzó autókonvojával a hivatalába tartott.

Az IÁ az egyik üzenetküldő szolgáltatáson keresztül tette közzé nyilatkozatát, miszerint robbanóanyaggal megtöltött gépkocsit robbantott fel a kormányzó elhaladó konvoja mellett. Korábban helyi beszámolók a konvojba hajtó öngyilkos merénylőről, illetve rakétagránáttal elkövetett támadásról szóltak.

A jemeni kormányerők – a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával – hónapokkal ezelőtt kiűzték a síita huti lázadókat Ádenből. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya azóta az ország belharcai okozta káoszt kihasználva kiterjesztette befolyását Jemen déli és keleti térségében, és jelenléte Ádenben is egyre inkább megmutatkozik.

Jaafar Saad korábban az – időközben Észak-Jemennel egyesült – Dél-Jemen hadseregének volt a tábornoka, és októberben nevezték ki kormányzóvá.

Szombaton álarcot viselő motorkerékpáros fegyveresek több támadást hajtottak végre Ádenben járművek ellen. Meggyilkolták Aqeel al-Khodr katonai hírszerző ezredest, Mohsen Alwan bírót, aki al-Kaida tagok elítélésével vált ismertté, valamint három további embert.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez