13 millió kínai hiányzik a hivatalos nyilvántartásból

Az érintett, körülbelül 13 millió embert hivatalos nyilvántartásba veszik, s ezzel részesülhetnek az állampolgároknak járó jogokból, illetve hozzájuk hasonlóan ezután kötelezettségek is terhelik majd őket.

Egészségbiztosítást, elemi oktatást és egyéb alapvető jogokat ígér a pekingi vezetés annak a sok millió kínainak, akik jelenleg nem szerepelnek az ország kötelező lakhely-regisztrációs rendszerében – számolt be csütörtökön a kínai média a reformfolyamatok elmélyítésével megbízott irányítói csoport közleménye alapján.

A döntés lényege, hogy az érintett, körülbelül 13 millió embert hivatalos nyilvántartásba veszik, s ezzel részesülhetnek az állampolgároknak járó jogokból, illetve hozzájuk hasonlóan ezután kötelezettségek is terhelik majd őket. Az ezzel járó irat, amelyet hukounak neveznek, végigkíséri a kínaiak életét, születésüktől a halálukig az iskolákon, a házasságon keresztül, de még egy bankszámla nyitásához vagy vízumkérelemhez is szükség van rá.

A teljes lakosság nagyjából 1 százalékát adó, nem regisztrált állampolgárok tömegében vannak árvák és nagy számban olyan, úgynevezett “fekete gyerekek”, akiknek szülei a gyerekszámot korlátozó családtervezési törvényt megszegve hozták őket a világra, és nem akartak utánuk büntetést fizetni. Vannak köztük hajléktalanok és olyanok is, akik valamilyen oknál fogva nem kérvényezték a nyilvántartásba vételüket, esetleg elveszítették okmányaikat.

Az irányító csoport, amelynek ülésén Hszi Csin-ping államelnök elnökölt, úgy határozott, hogy a szóban forgó embereknél a regisztrációt kötelezően végre kell hajtani, függetlenül a családtervezési vagy más politikai korlátozásoktól. Korábbi sajtóértesülések már beszámoltak a sok millió család életét befolyásoló tervről, de az érintettek arra panaszkodtak, hogy lakóhelyükön az ügyben semmi nem történt.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez