Kiújult az erőszak Közép-Afrikában

Fegyverropogás, gránátrobbanás és fenyegetések közepette kezdődött meg vasárnap a népszavazás az új alkotmányról a Közép-afrikai Köztársaságban. A voksolás megfigyelők szerint kulcsfontosságú lehet az évek óta tartó erőszak megfékezésében.

Az új alaptörvény egyebek mellett gyengítené az elnök hatalmát, kétkamarás parlamentet és a különösen súlyos bűncselekményekkel foglalkozó különleges bíróságot hozna létre, valamint kimondaná a szabad vallásgyakorlás védelmét a 2013 eleje óta a muszlimok és keresztények közti erőszak sújtotta országban. A népszavazáson kétmillióan jogosultak a voksolásra.

A vasárnapi referendumot – annak sikeres lebonyolítása esetén – a tervek szerint két héttel fogja követni a parlamenti és elnökválasztás, amelyet már több alkalommal el kellett halasztani az ingatag biztonsági helyzet miatt.

Több incidens is történt
Bár megfigyelők úgy vélték, hogy a népszavazás fontos lépés lesz az ország politikai és belbiztonsági helyzetének stabilizálása felé, a voksolást több helyen incidensek kísérték.

A főváros, Bangui muszlimok lakta, PK5 nevű negyedében szombat éjjel és vasárnap délelőtt is fegyverropogás kísérte a referendumot, és a helyiek közül sokan az ENSZ bangui székháza elé vonultak tüntetni, amiért állításuk szerint nem adhatták le szavazatukat.

Egy másik fővárosi körzetben a helyiek arról számoltak be, hogy kézigránát robbant egy szavazóhelyiség mellett, a támadásban legalább hárman megsebesültek.

Berekesztenék a népszavazást
A Séléka muszlim lázadószervezet vasárnap kiadott közleményében azt írták, hogy nem megfelelőek a körülmények a népszavazás lebonyolításához, így például nem térhettek vissza az országba a konfliktus miatt elmenekült emberek. A szervezet szerint újabb átmeneti kormány felállítására van szükség a Közép-afrikai Köztársaságban, és a népszavazást be kell rekeszteni.

Az ország északi részén egy másik fegyveres csoport azzal fenyegetett, hogy megöli azokat, akik elmennek szavazni.

Sokan szavaztak
A kormányszóvivő elismerte, hogy a fővárosban és az ország más részein is történtek incidensek, de azt mondta, hogy a voksolás alapvetően nyugodtan zajlik, és sokan elmentek szavazni.

A Közép-afrikai Köztársaságban azóta uralkodnak kaotikus állapotok, hogy a Séléka muszlim lázadószervezet 2013 márciusában megdöntötte a keresztény Francois Bozizé hatalmát, majd véres összetűzések robbantak ki a Séléka fegyveresei és a keresztények, mindenekelőtt az anti-Balaka milícia tagjai között.

A harcokban mintegy ötezer ember vesztette életét. Csaknem 460 ezren menekültek a szomszédos Kamerunba, Csádba és Kongóba a belharcok elől, és hasonló számban találni az országban belső menekülteket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez