Tárt karokkal várják a vendégeket a terror szállodájában

A majdnem egy hónapja történt terrortámadás után újra nyitotta kapuit a Radisson Blu szálloda Bamakóban, ahol sokan a terroristák ellen aratott győzelemként értékelik, hogy a luxusszálló újra fogad vendégeket.

Az ünnepélyes megnyitón Ibrahim Boubacar Keita elnök is részt vett, aki a halálos kimenetelű terrortámadás idején éppen külföldön tartózkodott. Az elnök beszédében azt mondta, hogy „ a mai nap a győzelem napja a dzsihadistákkal szemben”. Az újbóli megnyitás alkalmából pedig szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek érvényben az épületben. A biztonsági őrök számát megnövelték, a szállodát körülvevő utat egyirányúvá tették, és a szálloda területéről kitiltották a gépjárműveket. A bejáratnál egy automata zsilipkaput helyeztek üzembe, emellett szögesdrót kerítést is felhúztak a szálloda köré, valamint fémdetektorokat és átvilágító készülékeket is beszereztek a csomagok és vendégek átvizsgálásához.

A november 20-i terrortámadásban összesen 22 ember halt meg, köztük két támadó. Az áldozatok többsége külföldi állampolgár volt. A támadók kilétét illetően azonban még mindig rengeteg a kérdőjel. A mali államügyész hétfőn azt közölte, hogy nincs kizárva a szomáliai dzsihadisták részvétele a támadásban, de azt is jelezte, hogy a nyomozás még tart, ezért biztosat nem tud mondani, amig a vizsgálatok le nem zárulnak. A szomáliai al Shabab terrorszervezet nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, és még említést sem tett a történtekről. Három másik hasonló radikális iszlamista szervezet, az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az AQIM, az al-Murabitoun és a Mali Felszabadító Front (MLFM)  azonban korábban jelezte, hogy ők állnak a tragikus történések hátterében.

A mali hatóságok intézkedéseiről csupán annyit tudni, hogy két ember már letartóztattak a terrortámadással kapcsolatban, de részleteket nem közöltek róluk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez