Fegyvereladások: Peking szankciókat jelentett be

Pekingben behívatták csütörtökön a külügyminisztériumba az amerikai külképviselet ideiglenes ügyvivőjét, és válaszintézkedéseket jelentettek be tiltakozásul amiatt, hogy a washingtoni Fehér Ház jóváhagyta amerikai fegyverek eladását Tajvannak.

Az 1,83 milliárd dolláros fegyverszállításra vonatkozó szerdai amerikai döntés miatt Cseng Cö-kuang kínai külügyminiszter-helyettes országa határozott tiltakozását fejezte ki Kaye Leenek.

Válaszintézkedések

Közölte, hogy „Tajvan Kína elválaszthatatlan része”, a fegyvereladás ellentétes a nemzetközi joggal és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáival, ellentétes a három kínai–amerikai közös nyilatkozat elveivel, továbbá súlyosan sérti Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit.

„Nemzeti érdekeinek védelme érdekében” Kína úgy döntött, hogy ellenintézkedésként szankciókat vezet be az üzletben érintett vállalatokkal szemben – jelentette be a miniszterhelyettes, de ennek részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Cseng hangsúlyozta, hogy „senki sem ingathatja meg a kínai kormányt és a kínai embereket azon határozott szándékukban, hogy megvédjék nemzeti szuverenitásukat és területi egységüket, valamint hogy elutasítsák a külföldi beavatkozást”.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint Peking arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy tartsa magát a két ország közötti megállapodásokhoz, és vonja vissza a fegyvereladás tervét, valamint számolja fel katonai kapcsolatait Tajvannal annak érdekében, hogy megelőzze a kétoldalú kapcsolatokat érő további károkat.

A legnagyobb fegyverüzlet

Az amerikai Fehér Ház szerdán értesítette a törvényhozást az elnök döntéséről. Washington egyebek mellett két fregattot, páncéltörő rakétákat, kétéltű harci járműveket és más felszereléseket ad el Tajpejnek. Az amerikai külügyminisztérium ezzel egy időben tudatta, hogy az Egyesült Államok „egy Kína” politikája továbbra is változatlan.

A kongresszus egy évvel ezelőtt hagyta jóvá ezt a csomagot Tajvannak, amely esztendők óta a legnagyobb fegyverüzlet a két ország között.

Kényes kérdés

A Pentagon 2010 januárjában egy csaknem 6,4 milliárd dolláros fegyvercsomag eladásáról döntött, 2011 őszén pedig egy 5,85 milliárd dollár értékű fegyvereladást jelentett be, amely tartalmazta 145 darab F–16 A/B típusú vadászgép korszerűsítését. Barack Obama amerikai elnök 2014-ben írta alá azt a törvényt, amely lehetővé tette úgynevezett Perry osztályú fregattok értékesítését Tajvannak.

A tajvani fegyvereladások mindig az egyik legkényesebb kérdésnek számítottak Peking és Washington viszonyában, s többnyire negatívan befolyásolták a hadseregek közti amúgy is bizalmatlan viszonyt. A két ország közötti védelmi együttműködés ilyenkor hosszabb-rövidebb időszakokra a minimálisra csökkent vagy szünetelt. Peking arra hivatkozik, hogy 1982-ben az Egyesült Államok vállalta, hogy folyamatosan csökkenti fegyvereladásait Tajvannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez