Nem adja át Libanon a szíreknek Hannibált

Libanon megtagadta Szíria kérését, hogy kiadja Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor fiát, Hannibált – közölte szerdán a libanoni igazságügyi miniszter.

Asraf Rifi arra az álláspontra helyezkedett, hogy Hannibál Kadhafi kiadása ellentétes volna egy egyezménnyel, melyet a két ország még 1951-ben kötött.

A néhai líbiai diktátor fiát a héten letartóztatásba helyezték a libanoni hatóságok, hogy kikérdezhessék egy libanoni síita imám évtizedekkel ezelőtti líbiai eltűnésének ügyében. A hitszónok eltűnésének a libanoni síiták nagy jelentőséget tulajdonítanak közösségük politikai térvesztésével kapcsolatban. Músza asz-Szadrnak harminchat évvel ezelőtt veszett nyoma, amikor hivatalos látogatást tett az észak-afrikai országban, az ügy azóta is megoldatlan. A líbiai vezetés mindig azt állította, hogy Szadr egy Rómába tartó repülőgép fedélzetén távozott Líbiából, és különböző síita frakciók közötti hatalmi harc áldozata lett.

Hannibál Kadhafi apja 2011-es meggyilkolása óta Damaszkuszban élt, és kerülte a feltűnést. A múlt héten elrabolták libanoni síita fegyveresek. Amikor néhány órával később előkerült, a bejrúti hatóságok őrizetbe vették, hogy kihallgatásnak vessék alá.

(Fotó:Independent)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez