Ez lett az év japán írásjegye

Az „an”(安) olvasatú „béke, biztonság” kandzsija lett idén az év japán írásjegye.

A kandzsi a japánok által használt fogalomjelölő írásjegyekre utal, amit Kínától vettek át a japánok a 4. századtól. Minden évben megválasztják az év írásjegyét, tavaly például az „adó” lett, idén pedig a „biztonság”, vagy „béke” jelentésű írásjegy, ami a legjobban szimbolizálja a 2015-ös nemzeti hangulatot- mondta egy kiotói székhelyű kandzsi promóciós szervezet.

108853

A karakter tükrözi a követeléseket és ellenköveteléseket, ami országszerte azután csendült fel, hogy Abe Sinzó miniszterelnök megváltoztatta a nemzetbiztonsági szabályozást a nyáron. Nagy tüntetések voltak a jogszabály ellen, ami alapvetően az önvédelmi erők hatáskörének bővítését jelenti a tengerentúlra.

A kandzsinak egyúttal nemzetközi vonatkozása is lehet, utalva a terrortámadásokra, amik a nyugatot fűtötték nyugtalansággal az idén. Az írásjegyet a nagyközönség szavazatai alapján választották ki. Idén összesen 129.647 szavazat érkezett és 5632-en szavaztak az „an”( 安) kandzsira.

A kiotói Kiyomizu templom főpapja egy hatalmas kalligráfiát készített: óriási ecsettel írta le az írásjegyet. 1,5 méter magas és 1,3 méter széles washi-n (japán papír) látható a béke kandzsija.

dfghfhfghfg

A ranglistán egyébként a második helyen a baku (爆・robbanás) írásjegye szerepelt, a harmadik pedig a szen (戦・háború) lett. A szavazást egyébként idén 21. alkalommal tartották meg Japánban.

Tavaly a pénzügyi terhek, és a fogyasztási adó miatt 2014-ben a zei (税・adó) írásjegyét választották.

Az írásjegy etimológiáját tekintve igen érdekes, hiszen a 宀 (tető, fedél) és a 女 (nő) írásjegyéből rakódik össze. Ha a nő feje fölött fedél, tető van, akkor biztonságban érezheti magát. Ilyen értelemben a kandzsi jelentései: béke, biztonság, stabilitás, nyugalom, csend, jó egészség, jó szándék.

s05233
A kandzsi ősi kínai írásmódjának egyike.

Érdekesség, hogy az írásjegyet Japánban jasui (olcsó) melléknévként is használják.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez