Van miért aggódni, hidrogénbombát tesztelt Észak-Korea

Sikeres kísérleti robbantásról számolt be az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA). Közben a kínai földtani intézet megerősítette, hogy erős földmozgást mértek Észak-Korea északkeleti részén, amit minden bizonnyal emberi tevékenység, nagy valószínűséggel robbanás idézett elő. A hidrogénbomba még az atombombánál is pusztítóbb erejű, az előállításához rengeteg pénz és nem utolsósorban fejlett technológia szükséges.

Az egész világot meglepetésként érte az észak-koreai állami televízió bejelentése, miszerint az ország „teljes sikerrel” tesztelte első, miniatürizált hidrogénbombáját. A phenjani rezsim korábban már többször is kérkedett azzal, hogy az atombombái mellett hidrogénbombája is van, de ezt több szakértő, köztük a dél-koreaiak és az amerikaiak is kétkedve fogadták. Most azonban mindenki fogja a fejét, és aggódva követi a fejleményeket. A környező országok földtani intézetei ugyanis egytől egyig több, felszín alatti földrengést mértek Észak-Korea északkeleti részén, melyek a Richter-skála szerint  4.9 és 5.1 közötti erősségűek voltak. Ezeket a földmozgásokat egyébként nemcsak a kínaiak és a dél-koreaiak, hanem az európai EMSC és az amerikai földrengéskutató intézetek is észlelték.

wewewew1

A történelmi jelentőségű bejelentés után a phenjani rezsim jelezte, hogy „felelősségteljes nukleáris hatalomként” fog viselkedni. Atom és egyéb csapásmérő képességét azonban továbbra is fejleszteni fogja, hogy megvédje magát az Amerikai Egyesült Államoktól. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az észak-koreai vezetés rendszeresen tesz olyan kijelentéskét, melyeket nehéz ellenőrizni és más forrásokból megerősíteni. Az azonban biztos, hogy a világ legkegyetlenebb és legelzártabb kommunista rezsimje rendelkezik nukleáris fegyverekkel. 2006 és 2013 között három sikeres atomrobbantást is végrehajtottak már. A becslések szerint legalább 10-20 atom robbanófejjel rendelkezhet az ország hadserege.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez