Cecilt lelőtték, az elefántokat eladják Kínának.. mi marad?

A viharvert ország már olyan rossz helyzetben van anyagilag, hogy jövőre is folytatni fogja, sőt még meg is duplázza vadon élő állatainak exportját külföldre, főként Kíniába, ahol egyre nagyobb a kereslet az egzotikus afrikai állítok iránt.

Erről  az ország környezetvédelmi minisztere, Oppah Muchinguri számolt be a Herald kormányközeli napilapnak. A miniszter elmondta, hogy az elefántok eladásával gyakorlatilag megmentik őket a haláltól, mivel Zimbabwében az utóbbi időkben súlyos szárazság pusztít, ami az elefántokra nézve is komoly veszélyt jelent. Attól azonban nem kell félni, hogy a zimbabwei szafari parokok elefántok, oroszlánok és más egzotikus állatok nélkül maradjanak – mondta a Muchinguri, aki azt is elárulta, hogy Kínával szorosan együtt fognak működni az orvvadászok és az illegális elefántcsont kereskedelem mielőbb felszámolásában. A kínaiak állítólag készek pilóta nélküli robot repülőgépeket is adni a zimbabweieknek, hogy hatékonyabban ellenőrizhessék és óvják vadon élő állataikat. Muchinguri pedig kijelentette, hogy nem fognak senkitől sem elnézést kérni, amiért eladják az állatok és ha Kína még többet szeretne vásárolni, akkor „gondolkodás nélkül” teljesítik kérésüket. A miniszter szerint az állatok eladásában nincsen semmi rossz, mivel a kínaiak gondjukat tudják viselni az állatkertekben, ahol rendeszeresen kapnak élelmet és vizet. Ezt Zimbabwében nagyon nehéz lenne teljesíteni – mondta végezetül Muchinguri, aki nem rég járt Kínában, hogy tárgyaljon az érintett hivatalnokokkal.

A kínai elnök egy zimbabwei állatkertben

A helyzet azonban koránt sem ilyen egyszerű. Zimbabwe ugyanis már hosszú évek óta súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal néz szembe. Az ellenzéki pártok ezért nem véletlenül támadják hevesen a kormány vadállat export politikáját, amire azt mondják, hogy ez nem más, mint a „jövő nemzedék természeti erőforrásának ellopása, illetve kiárusítása” Zimbabwe ugyanis híres szafari parkjairól és páratlan növény- és állatvilágáról. Évente töb ezer külföldi utazik az országba, hogy vadon élő elefántokat, oroszlánokat, bivalyokat és zsiráfokat lásson. Ezt pedig komoly pénzügyi bevételt jelent az ország számra, melynek gazdasága gyakorlatilag megsemmisült Robert Mugabe elnök gazdasági és politikai reformjainak köszönhetően.  A korrupció azonban olyan nagy az országban, hogy a szafari parkok képtelen fenntartani magukat és kifizetni számláikat. Az orvvadászat ezért soha nem látott méreteket öltött, gyakran pedig a vadőrök azok, akik nyomra vezetik az orvvadászokat, hogy kilőjék értékes prédájukat, hogy azoknak csontjait vagy egyéb részeit a feketepiacon, főként Kínában értékesítsék.

young_elephantsA zimbabwei vezetés azonban azzal védekezik, hogy az elefántok exportjából származó pénzekkel lehet egyedül fenntartani az ország páratlan vadállományát. Emellett pedig nem kell attól félni, hogy az elefántok eltűnnek, mivel van belőlük bőven. Az eddigi információk szerint Zimbabwe eddig 100 elefántot adott el Kínának, köztük fiatal borjukat is, ami komoly felháborodást vált ki az állatvédők körében. Egy elefántért állítólag 40 ezer dollárt fizettek a Kínaiak, ami egyébként nem tűnik rossz biznisznek. A becslések szerint körülbelül 84 ezer elefánt él jelenleg Zimbabwéban. A kínaiaknak azonban nem csak az elefántok, hanem más értékes állatok iránt is fáj a foguk. Nem rég komoly érdeklődést tanúsítottak hiénák, oroszlánok, majmok, orrszarvú és krokodilok iránt is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez