Talán majd kiderül, mit is robbantottak Észak-Koreában

Észak-Korea partjaihoz repülnek, hogy adatokat szerezzenek a phenjani rezsim nukleáris tesztjéről, egy nappal az után, hogy saját állításuk szerint hidrogénbombát robbantottak az észak-koreaiak.

Az Okinava szigetén lévő Kadena bázisról legalább három gépet láttak felszállni. Pontos küldetésük nem ismert, de az AP amerikai hírügynökség szerint az lehet a feladatuk, hogy megpróbálják megállapítani, mi is történt pontosan Észak-Koreában. Az egyik repülő ugyanis egy kifejezetten fegyverzetkorlátozási megállapodások ellenőrzésére szolgáló, RC-135S típus.

A Fehér Ház szóvivője korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok további bizonyítékokat gyűjt, és együttműködik a térség országaival, hogy feltárják, mi igaz a phenjani bejelentésből. Japán már beszámolt: repülőgépei nem találtak az állítólagos észak-korai atomkísérletből származó radioaktív anyagot a 3 és 10 kilométeres magasság között gyűjtött pormintákban. A szigetország atomügyi hivatala arról is nyilatkozott, hogy az országszerte elhelyezett 300 mérőállomás egyike sem jelzett megemelkedett sugárzási szintet.

Közben Dél-Korea első válaszintézkedésként bejelentette: korlátozásokat vezet be az Észak-Koreával közösen üzemeltetett keszongi ipari parkban. Akinek nincs közvetlen köze az ott folyó munkához, azok mostantól nem léphetnek be a létesítménybe. Sem az ott működő cégek ügyfelei, sem potenciális vevői, sem a nekik dolgozó szolgáltató cégek munkatársai.

A demarkációs vonal északi oldalán található keszongi ipari parkban mintegy 120 dél-koreai cég, jobbára kis- és közepes vállalkozások gyártanak termékeket, divatcikkeket, kiegészítőket olcsó, észak-koreai munkaerővel. A kommunista ország 53 ezer állampolgára dolgozik a telepen.

Kép: RC-135S (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez