Kim Dzsong Un: önvédelemből és a béke érdekében robbantottunk

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint országa önvédelemből, az amerikai nukleáris fenyegetés alatt álló koreai és térségbeli béke fenntartása érdekében hajtotta végre a minap első kísérleti robbantását hidrogénbombával – jelentette vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kim Dzsong Un a védelmi minisztériumban tett látogatás alkalmával beszélt erről. Most első ízben szólalt meg a szerdán végrehajtott kísérleti atomrobbantás óta, amely – Phenjan szerint – hidrogénbomba föld alatti tesztelése volt.

A phenjani vezető gratulált a tárca dolgozóinak a sikeres atomkísérlethez és azt jogosnak nevezte. Azt hangoztatta, hogy a nukleáris robbantás egy szuverén ország törvényes joga, amelyet senki se vitathat el. Phenjan szerdán jelentette be, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A hidrogénbomba a magfúzió elvén alapul, szemben az atombombával, amely a maghasadás révén idéz elő jóval kisebb erejű robbanást.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte ezt, de kétségbe vonta, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott, mert nem tartják erre képesnek. Szöul szerint vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egyfajta atombombáról lehet szó. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, miután térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység – valószínűleg robbantás – okozta földrengést észleltek Észak-Korea északkeleti részén, az ország legnagyobb nukleáris központja közelében.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez