Sean Penn is belekeveredett az El Chapo-ügybe

Sean Penn kétszeres Oscar-díjas amerikai színész titokban interjút készített a világ legkeresettebb drogbárójával, Joaquín Guzmánnal a rejtekhelyén, és ez hozzásegítette a mexikói hatóságokat a börtönből tavaly megszökött bűnöző újbóli elfogásához – közölte szombaton a bűnüldöző szervek egyik névtelenül nyilatkozó illetékese. Az ügyészség megkezdi az eljárást, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a börtönből való szökése után elfogott drogbárót.

Az ABC News hírtelevízió jelentése szerint az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak Sean Penn ellen. Az El Chapo (Köpcös) ragadványnevén emlegetett drogbáróval készült interjú egyik részletét, illetve a színész és a rettegett bűnöző találkozását bizonyító fényképet szombaton közzétette a Rolling Stone című amerikai magazin. Az AP hírügynökség szerint az interjú októberben készült a mexikói Durango szövetségi államban. Penn azt mondja, hogy valahol a dzsungelben, számára ismeretlen helyén beszélt a Sinaloa drogkartell vezetőjével, és jelen volt Kate del Castillo mexikói színművész is, aki megszervezte kettejük találkozóját.

A hollywoodi filmsztár azt mondja, hogy Guzmán filmet akart készíttetni saját életéről, és a produkció megszervezését Del Castillóra bízta, aki korábban nem leplezte azt, hogy rokonszenvezik a drogbáróval. Penn kapcsolatba lépett a mexikói színművésszel, és arra kérte, hogy hozzon össze számára interjút Guzmánnal.

Kérkedett a kábítószer-kereskedelemmel

A hétórás interjú során sok mindenről szó esett, kezdve a bűnöző gyerekkorától egészen az amerikai politikához és a hollywoodi filmiparhoz fűződő viszonyáig. Guzmán korábban tagadta, hogy köze lenne kábítószer-kereskedelemhez, ezúttal azonban már kérkedett is vele. Azzal dicsekedett, hogy több amfetamint, kokaint és marihuánát forgalmaz, mint bárki a világon, és ehhez repülőgép- és tengeralattjáró-flotta, hajók és teherautók állnak a rendelkezésére.

Guzmán részleteket árult el arról is, hogyan sikerült megszöknie tavaly júliusban egy 1,5 kilométeres alagúton át az ország legszigorúbban őrzött börtönéből. Azt mondta, hogy az alagút építéséhez a drogkartellje ehhez értő német mérnököket alkalmazott.

Az interjúról tájékoztató forrás szerint a hatóságok azért nem csaptak le Durango államban az interjú idején Guzmánra, mert ekkor két nő és egy gyerek volt vele, de nyomon tudták követni onnan a Sinaloa állambeli Los Mochisban lévő rejtekhelyére, ahol pénteken fogták el tengerészgyalogosok. Arely Gómez mexikói főállamügyész már szombaton elárulta, hogy részben azért tudták elkapni, mert filmet akart forgatni életéről, és ennek nyomán kapcsolatba lépett meg nem nevezett színészekkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban. A Los Mochis-i rejtekhelyre ugyanakkor nem ennek nyomán, hanem a börtön alatti alagutat megépítő segítőinek egyikét követve jutottak el.

Megkezdik a kiadatási eljárást

A mexikói ügyészség megkezdi az eljárást, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a börtönből való szökése után elfogott Joaquín Guzmánt – jelentették be szombaton. A tájékoztatás szerint az Egyesült Államok a két ország között érvényben lévő megállapodás alapján már korábban kérte Guzmán kiadatását, egy mexikói szövetségi bíró már utasítást is adott arra, hogy megkezdődjön a vonatkozó eljárás a Sinaloa drogkartell vezetőjének ügyében.

A kiadatási törvény értelmében az eljárás több szakaszból áll. El Chapónak három napja van arra, hogy megfellebbezze a döntést, további húsz nap arra, hogy megindokolja és érvekkel alátámassza. A húsznapos határidőt meg is lehet hosszabbítani.

A drogbárót az Egyesült Államokban súlyos és különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz év büntetést kaphat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják.

A mexikói hatóságok fél éve keresték Joaquín Guzmánt, miután tavaly július végén egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül – immár második alkalommal – megszökött az ország legszigorúbban őrzött börtönéből. Első szökése során állítólag a szennyesbe rejtve vitték ki a börtönből 2001-ben, bár ezt a történtet többen vitatják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez