Eszterházán mindig történik valami csoda

Felújították és már át is adták a fertődi Esterházy-kastély jószágkormányzósági épületét, azaz a kiskastélyt, amit közel 1,6 milliárd forintos európai uniós és állami támogatásból tettek rendbe. Az épület átadásával gyakorlatilag véget ért a kastély rekonstrukciós programjának harmadik üteme, amit egy újabb fog követni.

„Nincs olyan év az elmúlt kormányzati ciklusunkban, és reméljük, nem is lesz olyan év az előttünk álló időszakban, amikor ne avatnánk valamit fel Eszterházán” – mondta avatóbeszédében L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár. Arról is beszélt, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít Eszterházára, ami nem jelenti azt, hogy politikai tőkét szeretnének kovácsolni az itt végrehajtott átfogó fejlesztési projektekből, mivel a kormány kötelességének tekinti a nemzeti kulturális értékek védelmét.

DSCF1025
L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár

 

A jószágkormányzóság épületének felújítása az Esterházy-kastély rekonstrukciójának harmadik üteme volt, ami az épület átadásával le is zárult. A munkálatok csaknem 1,6 milliárd forintba kerültek, amit túlnyomórészt európai uniós támogatásból fedeztek. A harmadik ütem lezárása azonban nem jelenti azt, hogy a kastélyban és környezetében ne folytatódnának további beruházások. Hamarosan ugyanis elindul a rekonstrukciós program negyedik üteme, ami a kastély nyugati szárnyának helyreállítását, illetve felújítását irányozta elő. Ehhez másfél milliárd forint állam támogatást biztosít a kormány – mondta el L. Simon László államtitkár.

DSCF1050
Az Esterházy-kastély jószágkormányzósági épülete, azaz a kiskastély.

 

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója ismertette és képsorokban mutatta be a kastélyban és környékén elvégzett eddigi fejlesztéseket és felújításokat. A főigazgató elmondta, hogy a jószágkormányzóság épületében új irodákat alakítottak ki, oda fognak költözni a rendezvényközpont irodái, köztük a sajátja is. „Nem gondolom azt, hogy nekem egy 300 éves rokokó kastélyban kellene dolgoznom” – tette hozzá a főigazgató, aki szerint a keleti szárnyat, ahol az irodák működtek, mielőbb át kell adni a nagyközönségnek. A főépület keleti szárnyát a költözködés után rendbe hozzák, hogy a jövőben kiállítóteremként funkcionáljanak a szobák.

DSCF1055

„A jószágkormányzóság épületének átadása külön öröm, mivel a birtok működését teszi hatékonnyá ” – mondta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, aki szerint felsorolni is nehéz, mennyi minden fejlesztés ment végbe Eszterházán, ami az itt élő emberek javát is szolgálja, és lehetőségeket teremt az idegenforgalom további fejlődésére is. A kitűzött cél, hogy Eszterháza Európa egyik zenei és kulturális központjává váljon.

DSCF1024

DSCF1058

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez