Obama után javulhat-e Washington és Moszkva viszonya?

Külpolitikai kérdéseket és Oroszországot is érintették az elnökjelölt-aspiránsok az amerikai előválasztások előtti utolsó vitáikon. Bár a vasárnapi, főleg a szavazóknak szánt vélemények jelentősége kérdéses, nem kis figyelmet fordított rájuk a mai orosz sajtó.

Bár a republikánusok és a demokraták is tartottak vitát lehetséges elnökjelöltjeik között, most az orosz sajtó leginkább a demokraták legesélyesebbje, Hillary Clinton kijelentéseit elemezte.

Akármilyen hihetetlen, a republikánusoknál még mindig Donald Trump vezet, aki a párton belüli ellenfeleivel szemben sokszor hangoztatta barátságát az oroszokkal kapcsolatban. Nála jóval diplomatikusabban fogalmazott a korábbi amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton.

Putyin elnökhöz fűződő viszonyát érdekesnek és tisztelettudónak nevezte. Ugyankkor Putyint magát izgágaként jellemezte, aki, ha engedik neki, mindig a maximumon jár. Azt is elmondta, kész változtatni a jelenlegi hideg amerikai-orosz kapcsolaton, ha ez megéri Washingtonnak.

Az egykori amerikai first lady ezen szavait ugyan a legtöbb orosz napilap (Nyezaviszimaja Gazeta, Kommerszant, Vedomosztyi, Roszszijszkaja Gazeta) idézte ma reggel, legrészletesebben a tekintélyes gazdasági Vedomosztyi elemezte.

Az orosz kapcsolatok javításáról szóló kijelentéseit kizárólag az amerikaiaknak szánta Hillary Clinton – véli az Orosz Tudományos Akadémia Amerikanisztika Intézetének munkatársa, Szergej Szamujlov. Szerinte az Obamát naivnak és puhánynak tartó republikánusoknak ezzel azt üzente, hogy ő maga kész a pragmatizmusra.

A moszkvai Közgazdasági Főiskola Nemzeti Kutatóegyetem szakértője, Dmitrij Szuszlov viszont azt gondolja, hogy Clinton a világnak és Oroszországnak is nyilvánvalóvá tette, hogy akár javulhatnak is az orosz-amerikai kapcsolatok.

Hogy az USA első női elnökeként mit várhatna Clinton Moszkvától, arról megoszlik az orosz elemzők véleménye. Szamujlov szerint az amerikaiak kezdik megérteni, hogy csökken befolyásuk a világban, míg az oroszoké nő. Ezért nélkülük nem lehet olyan kérdéseket megoldani, mint például Irak, vagy Szíria. Szuszlov viszont arra mutatott rá, hogy Washington még mindig erősen bele akar szólni Moszkva belügyeibe, ami miatt aligha javulhat kettejük között a viszony.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez