Már 30 áldozata van a terrortámadásnak Burkina Faso-ban

A fegyveres támadást összesen hat dzsihadista követte el, közülük hármat még keresnek a hatóságok – mondta kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a párizsi nemzetgyűlésben.

A Burkina Fasó-i fővárosban, Ouagadougouban elkövetett terrortámadás során hat személy nyitott tüzet a Cappuccino kávézóban, mielőtt bemenekültek a Splendid hotelbe – mondta a kormányfő.

A burkinai hatóságok eddig azt mondták, hogy három dzsihadista hajtotta végre a merényletet és mindhármukkal végeztek.

Manuel Valls szolidaritását fejezte ki a nyugat-afrikai országgal és részvétét nyilvánította a támadás áldozatainak. Ezt követően a képviselők egyperces csenddel adóztak a halálos áldozatok emlékének, akik között három francia állampolgár is volt.

Francois Hollande államfő kedden közölte, hogy a támadás egyik francia áldozata, Leila Alaoui fotóművész belehalt sebesüléseibe. A fotós az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet megbízásából készített riportot a női jogokról az afrikai országban. Alaoui vált a terrorakció harmadik francia halálos áldozatává.

Manuel Valls emlékeztetett arra, hogy múlt hét pénteken három “különböző, de valószínűleg összehangolt” támadás történt Burkina Fasóban. Az ouagadougoui akció mellett az ország északi részén ismeretlenek megtámadták egy prefektus kíséretét, aminek során két ember meghalt és ketten megsebesültek. Ugyanazon a napon pedig elraboltak egy ausztrál párt, akik 1972 óta működtettek egy klinikát a nyugat-afrikai országban.A francia miniszterelnök hangsúlyozta, a fiatal Burkina Fasó-i demokráciának szüksége van Franciaország támogatására, és tudatta, hogy a köztársasági elnök felajánlotta az ország segítségét a nyomozáshoz.

Valls emellett hangot adott annak a véleményének, miszerint az afrikai demokráciák a dzsihadista merényletek elsőszámú célpontjai. “Afrika a terrortámadások célpontja, ezeknek a terrorcsoportoknak a célpontja” – mondta.

Fegyveresek múlt hét péntek este megtámadták az egykori francia gyarmat Burkina Faso fővárosában a Splendid nevű luxusszállodát és a szemközti Cappuccino nevű kávézót. Először a kávézóra nyitottak tüzet, majd bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.

A merénylet elkövetését még aznap este vállalta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). Tavaly novemberben mások mellett ez a szervezet is vállalta a mali főváros, Bamakó egy luxusszállodája elleni támadást, amelyben 20 embert öltek meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez