Erdogan nem tűri a kritikát

Csaknem egy év börtönbüntetésre ítélték szerdán a török hatóságok Recep Tayyip Erdogan török elnök megsértéséért azt a nőt, aki középső ujját mutatta az államfőnek egy 2014 márciusában tartott tiltakozáson – számolt be a helyi média.

Filiz Akinci közgazdász előbb kifütyülte a politikust, majd bemutatott az akkoriban a miniszterelnöki posztot betöltő Erdogannak a török ellenzék fellegvárának számító Izmirben egy gyűlésen, amelyen Erdogan a választási kampány keretében jelent meg.

A sértés elkövetőjét egy izmiri bíróság hat hónapnyi szabadságvesztésre ítélte, amelyet kiszabása után azonnal a duplájára emeltek, mivel köztisztviselő ellen követte el a „bűncselekményt”. Végül tíz nappal – azaz tizenegy hónap és húsz napra – csökkentették a nő büntetését „jó magaviselet” miatt, számolt be a Dogan török hírügynökség.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő „sértések” miatt, s az ilyen eljárások száma különösen 2014. augusztusi elnökké választása óta szaporodott meg. Az esetek többségében a „sértések” miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.

Emellett a török elnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy megfizetnek az „árulásukért” azok az értelmiségiek, akik aláírták a petíciót, mely a kurd felkelők elleni hadműveletek beszüntetését és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést sürgeti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez