Kitört a sertéspestis Ugandában

Afrikai sertéspestis megbetegedésekről tett bejelentést a Kampala Fővárosi Hatóság.
Dr. Emilian Ahimbisibwe a KCCA állat-egészségügyi biztosa szerint mindent megtesznek a fertőzés mielőbbi megszüntetéséért. Jelenleg a Lungujja egyházközösség, a szomszédos községek, különösen Busega és Lubya részén szigorú karantént rendeltek el. Semmiképpen nem engedik, hogy a fertőzött hús máshova is eljusson. Jelenleg a Makerere Egyetem és a Fölművelésügyi Minisztérium tanulmányozza, hogy mi okozhatta a járvány kitörését.

A sertéshús kedvelt élelmiszer a főváros környékén, több száz ember fogyasztja szórakozóhelyeken, bároknál, grillezett, vagy rántott formában.

Ez a kór a vaddisznók és a házi sertések egyik bevérzéses, fertőző betegsége, amely az esetek túlnyomó részében a beteg állat elhullásával végződik. A házi sertések rovarcsípés vagy cseppfertőzés következtében fertőződnek meg. – mondja dr. AhimbisibweA lappangási idő 4-9 napig is eltarthat, majd ezt követően a testhőmérséklet drasztikusan megemelkedik, a beteg jószág étvágytalanná válik, a füleken és a has alján vörös, vagy lilás foltok, a bőrfelületen pedig bevérzések jelennek meg. Gyors lefolyású fertőzés esetén egy hét alatt elpusztul a beteg disznó. Sajnos nem sikerült még kifejleszteni sem a kór gyógyszerét, sem a megelőző védőoltást. Járványtani szempontból nagyon fontos, hogy a vírus a környezeti hatásokkal szemben nagyon ellenálló. Csak és kizárólag a megfertőződésnek kitett állatok elpusztításával és az elpusztított sertések elégetésével lehet megállítani a terjedést. A fertőzés felszámolására tett intézkedések súlyos anyagi áldozatokat követelnek. A kórokozó az embert, vagy a sertéstől eltérő fajú háziállatot nem tudja megbetegíteni, mert az csak a házisertésre és a vaddisznóra veszélyes.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez