Tizenkét óra után hozták vissza az életbe

Az amerikai Justin Smith-re egy elhagyatott út mellett találtak rá. A 25 éves férfi teljesen be volt temetve hóval, a kiérkező mentősök pedig halottnak hitték. Mindez egy éve volt, Smith mostanra teljesen rendbe jött.

Amikor megtalálták, nem volt pulzusa, így halottkémet hívtak, aki megállapította: körülbelül 12 órája lehetett a férfi a -12 fokos hidegben. Természetesen azért helikopterrel bevitték egy közeli, philadelphiai kórházba, ahol megpróbálták újraéleszteni. Először nem jártak sikerrel, de aztán elvégeztek néhány vizsgálatot, és arra jutottak, hogy van még esély.

Egy különleges eljárás során meleg, oxigéndús vért juttattak át a szívén és a teste többi részén, amitől a szíve eljutott abba az állapotba, hogy áramütéssel újraindítsák.

Bár ekkor sikerült megmenteni a halottnak hitt Smith életét, egy dolog még mindig komoly fenyegetést jelentett: az agyhalál. De valamilyen csoda folytán a férfi agya teljesen egészséges maradt. Lefuttattak néhány tesztet, és az eredmények ezt meg is erősítették. Tizenkét óra fagyás után csak a lábujjait és a kisujjait vesztette el, ezenkívül teljesen egészséges maradt.

“Tizenkét óra pulzus nélkül és 18 fokos testhőmérséklet. Ezt egy ember nem éli túl – kivéve Justin Smith-t” – mondta el egy videóban John E. Castaldo, a kórház neurológia osztályának vezetője.

Arra találtak magyarázatot, hogyan élhette túl a teste az extrém hideget. A metabolizmus, az anyagcsere a hűléssel együtt lassul, és ebben az esetben ez olyan mértékben sikerült, hogy a test a legalapvetőbb mechanizmusokat látta csak el. Azt azonban, hogy miként maradt egészséges minden agyi funkciója, még az orvosok sem tudják.

Fotó: geograph.org.uk

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez