Újabb kis lépés a demokrácia felé a Közel-Keleten

Az Egyesült Arab Emirátusok mindeddig igen jól megvolt az abszolút monarchia rendszerével. Most – próbaképpen egyetlen emirátusban – választhattak képviselőket a helyi tanácsba. Na azért nem az összeset.

Az emirátusi sajtó választási lázban ég. A hét abszolút monarchia egyikében – Sardzsában – az ország történetének első választását tartják. Egyelőre a lakosságot nem is igazán az eredmény érdekli, hanem az új, érdekes élmény, hogy csak úgy, mint a filmeken, elmennek, és szavaznak.

A  lapok hasábjain lelkesen köszönik meg az uralkodónak, hogy ilyen kegyet gyakorolt velük, és bölcs előrelátásával lehetővé tette, hogy leadják voksaikat. és kijelentik, hogy remélik, ebből immár rendszer lesz, és gyermekeik is elmehetnek majd szavazni. Szultán bin Muhammad al-Kászim sejk valóban óvatos duhaj volt – a 42 tagú tanácsnak csak a felét töltik majd be választott képviselőkkel, a tanács másik 21 tagját továbbra is maga nevezi majd ki. Az eredmény azért sem különösebben érdekes, mert a tanácsnak inkább csak javaslattevő – véleményező jogkörei vannak, a döntések az uralkodó udvarában születnek továbbra is. A női részvétellel viszont nincs gond – a jelöltek egyharmada nő.

Elméletileg nem ez az első többé-kevésbé (kevésbé) demokratikus választás az Emirátusokban: a Szövetségi  Nemzeti tanács, az ország parlamentje  felét  (20 főt) szintén választják – de a közvetett választásban csak az ország lakosságának kisebbségét kitevő “választói kollégiumok” vesznek részt, így a sardzsaiak túlnyomó többsége számára valóban ez volt az első alkalom, hogy leadja voksát.

Az Öböl-országok közül az Emirátusok az utolsók közé tartozik, ahol megindul valamiféle demokratizálási  folyamat. Kuvaitban és Bahreinben már “rendes” választott parlament működik, Kuvatitot az Öböl-országok közül a demokrácia mintaállamának tekintik. Ománban a Súra-tanács országosan választott testület, jogkörei azonban igen korlátozottak. Katarban 2016-ra ígérik az első országos választást. Szaúd-Arábiában az országos Súra-tanács ugyan kinevezett testület az abszolút monarchia mellett – a helyi tanácsokba azonban immár választják a képviselőket, és a múlt évben először nők is indulhattak.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez